- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Peking spreman da pomogne u mirovnom rešenju u Ukrajini

© AP Photo / Ng Han GuanZastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Kineske vlasti su spremne da zajedničkim naporima sa međunarodnom zajednicom pomognu u rešavanju ukrajinske krize. Peking bi mogao kasnije da objavi informacije u vezi sa predlogom Kijeva da se pridruži sastanku o takozvanoj mirovnoj formuli, izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.
„Nastavićemo da sarađujemo sa međunarodnom zajednicom i igramo konstruktivnu ulogu u političkom rešenju (ukrajinskog) sukoba“, rekla je ona na konferenciji za medije, odgovarajući na zahtev zapadnog novinara da prokomentariše nedavnu izjavu Kijeva.
Portparol je objasnila da Peking stalno održava kontakte po ovom pitanju sa svim zainteresovanim stranama, uključujući i Kijev.
„Glavno je da se pomogne mirovnim pregovorima“, naglasila je ona.
Kako je ranije rekao šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak na konferenciji za novinare u švajcarskom Davosu, ukrajinska strana će nastaviti da poziva Kinu na sastanke posvećene takozvanoj mirovnoj formuli, pošto je učešće Pekinga važno za Kijev. Ovoj inicijativi su u 2023. godini bila posvećena tri sastanka. Poslednji je održan na Malti 28-29. oktobra, na kojem Kina nije učestvovala.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala