- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Kina ceni stav Rusije o izborima na Tajvanu

© AP Photo / Ng Han GuanKineski vojnik stoji ispred zgrade vlade u Pekingu
Kineski vojnik stoji ispred zgrade vlade u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Kina veoma ceni stav Rusije o izborima na Tajvanu, izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na konferenciji za medije.
„Veoma cenimo izjavu ruske strane“, naglasila je ona, odgovarajući na pitanje kineskog novinara koji je tražio da prokomentariše izjavu Zaharove o ovom pitanju.
Portparol je napomenula da je, osim Rusije, još mnogo zemalja i međunarodnih organizacija, bilo u vidu zvaničnih saopštenja, medijskih izveštaja ili odgovora na pitanja novinara, otvoreno potvrdilo svoju privrženost principu „jedne Kine“, podržalo Kinu u zaštiti nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, usprotivilo se nezavisnosti Tajvana u bilo kom obliku i podržalo veliki cilj ponovnog ujedinjenja Kine.
„Zahvaljujemo ovim zemljama na razumevanju i podršci za poštenu poziciju Kine“, istakla je diplomata.
Prethodno je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da Moskva poziva „spoljne snage“ da se uzdrže od provokacija u svetlu izbora na Tajvanu. Prema njenim rečima, odnosi između strana Tajvanskog moreuza su čisto unutrašnja stvar Kine, a pokušaji pojedinih zemalja da iskoriste izbore na Tajvanu kako bi izvršile pritisak na Peking i uzdrmaju situaciju u moreuzu i regionu u celini su kontraproduktivni i zaslužuju široku osudu svetske zajednice.
Na izborima za šefa administracije Tajvana pobedio je kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije Laj Čing Te, koji se zalaže za nezavisnost ostrva. On je osvojio 40,05 odsto glasova. Nakon pobede je poručio da će se suprotstaviti „pretnjama Pekinga“, da namerava da održava status kvo u Tajvanskom moreuzu, ali i da bi želeo da Tajvan vodi dijalog i saradnju sa Kinom uz uslov da „postoji paritet“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala