Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Pitanje Kosova biće rešeno nakon promene geopolitičkih prilika

© Sputnik / Lola Đorđević Aleksandar Bocan-Harčenko
 Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2024
Pratite nas
Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu, izjavio je večeras da Kosovo nije nezavisno i da nikada neće biti. On je naglasio da će pitanje Kosova biti rešeno na pravi način kad se promene geopolitičke prilike.
"Da li iko posle svega može da veruje da je po pitanju Kosova moguće konstruktivno rešenje? Da li posredništvo Zapada može tome da doprinese ako Zapad podržava tzv. vojsku Kosova i nezavisno Kosovo.Stiglo je oružje, a doći će i još oružja", rekao je Bocan- Harčenko.
Ruski ambasador je naglasio da Rusija nikada neće podržati jednostrano rešenje koje nameće Zapad i da će podržati samo ono sa čim se saglasi Beograd.
Ruski ambasador je rekao da je Zapadu uvek bila važna nezavisnost takozvanog Kosova i da su im statusni razgovori važni samo u cilju nezavisnosti.
On je rekao da situacija može da se uporedi sa Ukrajinom i da je, kada je u pitanju Kosovo, uvek bio prisutan antisrpski koncept, kao što je u vezi sa Ukrajinom - antiruski.
„Postojale su samo dve opcije, prvo kompromis sa Srbijom kao rezultat statusnih pregovora, a ako nema kompromisa onda nezavisnost. Naravno izabrali su nezavisnost“; rekao je Bocan-Harčenko.

Zapad hoće da uništi pravoslavne vrednosti

Komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini, ruski ambasador je rekao da je glavni razlog napada na Srbe pokušaj da se uništi samostalna politika.
"U pitanju je pravoslavlje, pravoslavne vrednosti koje Zapad uništava", rekao je Bocan-Harčenko.

Nema malignog uticaja Rusije, izvesno je da je NATO bombardovanje izazvalo maligne posledice

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu, izjavio je večeras da Rusija i Srbija sveobuhvatno sarađuju i da u toj saradnji nema malignog uticaja kako se to komentariše na Zapadu, već da ima saradnje kako kulturne, tako i privredne.
Na pitanje u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepi kako komentariše komentare sa Zapada da Rusija u Srbiji ima maligni uticaj, ruski ambasador je rekao da niko u Rusiji ne očekuje da Srbija postane ruska i proruska zemlja.
"Nema malignog uticaja Rusije, dok je s druge strane izvesno da je NATO bombardovanje izazvalo maligne posledice po zdravlje Srba", rekao je Bocan-Harčenko.
„Mi želimo što više uticaja, ali pozitivnog uticaja. Da ljudi više sarađuju, da ima više ruske kulture, rekao je Bocan-Horčanko, napominjući da u Srbiji odlično posluje NIS i da je ruska država učestvovala na izgradnji i revitalizaciji železničke pruge Beograd – Novi Sad.
Ruski ambasador je podsetio na činjenicu da Srbija sarađuje s Rusijom sveobuhvatno, da nije uvela sankcije, da nije ušla u NATO, da nije priznala Kosovo zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nije postojala državna odluka da se Hrvatskoj isporuči sistem S-300 za vreme raspada Jugoslavije

Aleksandar Bocan-Harčenko je izjavio da država Rusija nije donela odluku da se Hrvatskoj isporuči raketni sistem S-300 za vreme raspada Jugoslavije.
„Teško mi je da o tome govorim jer se radi o vremenu posle raspada Varšavskog ugovora.Tad je sve bilo van kontrole. Sve je moguće, ali u svakom slučaju državne odluke nije bilo“, napomenuo je on.
Na pitanje kako komentariše priče da Rusija nije dovoljno pomogla Srbiji naročito u vezi sa bombardovanjem, on je rekao da je u to vreme ruska država mogla da uradi ono što je uradila s obzirom na kontekst koji je postojao.
„Rusija je izborila nakon Dejtona prvo delimično i potom potpuno ukidanje sankcija“, dodao je on.

Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala