- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-62 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Donjeck na meti ukrajinskih granata; Kina ne prisustvuje pregovorima u Ukrajini u Davosu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 690. Ruske snage prethodnog dana su preciznim napadima dronovima i raketnim sistemima „kinžal“ uništile objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine za proizvodnju granata i bespilotnih letelica. Jedinice grupe „Istok“ dobile su eksperimentalne dronove FPB kojima se upravlja pomoću specijalnih naočara.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:45 14.01.2024
Kijev žali što Kina ne učestvuje u diskusiji o takozvanoj „formuli mira“ koju promoviše Ukrajina, izjavio je šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak.
Prema rečima Jermaka, Ukrajina želi da o ovoj „formuli” razgovara najširi mogući krug zemalja, Kijev je pozvao Peking da se uključi u diskusiju.
"Nažalost, na Malti i ovde (u Davosu na diskusiji o "formuli mira") nema predstavnika Kine. Pozivali smo i nastavićemo da pozivamo. Za nas je važno prisustvo Kine za pregovaračkim stolom. Nadamo se da će u budućnosti Kina učestvovati, jer je ovo važna uticajna zemlja“, rekao je Jermak na konferenciji za novinare u Davosu.
20:41 14.01.2024
Eksplozija je odjeknula u Krivom rogu, Dnjepropetrovska oblast, javljaju ukrajinski mediji.
20:39 14.01.2024
Ukrajinske snage ispalile su osam granata kalibra 155 milimetara, uključujući dve kasetne granate kalibra 155 milimetara i četiri granate kalibra 152 milimetara na Gorlovku i Donjeck, saopštili su u DNR.
19:43 14.01.2024
Jedan broj zemalja globalnog Juga su na sastanku o ukrajinskoj „formuli mira“ u Davosu istakle potrebu da se uzme u obzir zabrinutost Rusije, rekao je novinarima predstavnik EU posle sastanka.
„Dok su partneri iz Globalnog Juga generalno izražavali saosećanje sa teškom situacijom Ukrajinaca i njihovim patnjama, neke (zemlje juga) su naglasile potrebu da se uzmu u obzir zabrinutost Rusije“, rekao je on.
19:21 14.01.2024
Šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak rekao je da ukrajinske vlasti ne pristaju na zamrzavanje sukoba
"Predsednik (Zelenski), njegov tim, nikada nismo pristali niti bismo prihvatili bilo kakvo zamrzavanje sukoba. To je neprihvatljivo za ukrajinsko društvo, naravno i za predsednika i njegov tim", rekao je Ermak na konferenciji za novinare u Davosu.
18:39 14.01.2024
17:27 14.01.2024
U ukrajinskoj vojsci je kritična situacija sa ljudstvom, izjavio je komandant pete posebne jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Tarasenko, prenosi ukrajinska televizija Espreso.
„Trupe se veoma raduju novim pojačanjima, jer je u mnogim oblastima u mnogim jedinicama situacija prilično kritična sa ljudstvom, a kvalitet novih regruta je dosta loš. Uglavnom su to stariji ljudi, sa mnogo problema karakterističnim za taj uzvrsta. Zaista nam nedostaju mladi momci“, rekao je oficir.
On je pojasnio da je prosečna starost boraca iznad 40 godina.
15:57 14.01.2024
Kasetna municija koju ukrajinska vojska koristi na bojnom polju postaje sve manje efikasna, piše Njujork tajms.
Kako joj je izjavio neimenovani komandant voda Oružanih snaga Ukrajine, kasetna municija koju su ranije isporučile SAD korišćena je za gađanje velikih grupa ruskih snaga, ali sada u ofanzivama učestvuju „manje jedinice“.
Primetno je i da gađanje ruskih položaje komplikuju duboki rovovi kojima su dobro zaštićeni ruski vojnici.
15:32 14.01.2024
Ruski biznismen Oleg Deripaska na svom Telegram kanalu napisao je da smatra neefikasnom predstojeću diskusiju o miru u Ukrajini na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, bez delegacije iz Rusije. Prema rečima biznismena, mira u Ukrajini neće biti do maja 2025. godine.
„Šteta što neće biti konstruktivnog razgovora o situaciji u Ukrajini — neće biti ruske delegacije. Ionako se ne može očekivati mir pre maja 2025. godine“, rekao je Deripaska.
On je naglasio da će na forumu biti reči i o uspostavljanju mira na Bliskom istoku. Rešenja će predložiti predstavnici SAD, Katara, UAE i Izraela.
14:37 14.01.2024
Rusija mora biti uključena u mirovni proces u Ukrajini, izjavio je na konferenciji za novinare u Davosu ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis.
„Na ovaj ili onaj način, moramo pronaći način da uključimo Rusiju u proces. Neće biti mira bez toga da Rusija ne može da iskaže svoje mišljenje“, rekao je ministar.
Švajcarski diplomata je rekao da na sastanku u Davosu o ukrajinskoj „mirovnoj formuli“ na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost, koji se održava 14. januara u Davosu na inicijativu Švajcarske i Ukrajine, učestvuju predstavnici 83 zemlje.
Tokom 2023. godine održana su tri sastanka u formatu ove „formule“. Poslednji od njih održan je na Malti 28-29. oktobra 2023. godine.
14:13 14.01.2024
Kijev je započeo bilateralne pregovore o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu sa Rumunijom, saopštila je kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.
„Ukrajinska strana je uz učešće šefa kabineta predsednika Ukrajine Andreja Jermaka započela bilateralne pregovore sa državnim sekretarom rumunskog Ministarstva spoljnih poslova Julijanom Fotom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosti… Rumunija je postala deveta zemlja koja je započeka bilateralne pregovore o bezbednosti sa Ukrajinom“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kancelarije ukrajinskog predsednika.
12:41 14.01.2024
Avionska raketa H-31 na ruskom avionu u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski ekspert: Ruska vojska zna koordinate svih vojnih objekata u Ukrajini
12:39 14.01.2024
Estonija neće proterivati ukrajinske muškarce starosne dobi za mobilizaciju koji su došli u ovu zemlju, izjavila je estonska premijerka Kaja Kalas.
Ona je priznala da je o ovom pitanju razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, koji je u četvrtak posetio Talin, ali je isključila proterivanje Ukrajinaca, pošto se oni u Estoniji nalaze legalno.
„Kada su došli ovde, Evropska unija im je pružila privremenu zaštitu. Stoga definitivno nećemo učiniti ništa da ih izručimo. Zadatak Ukrajine je da kontaktira ljude ovde i pozove ih da se vrate“, rekla je Kalasova u video-intervjuu za „The Kiev Independent“.
Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak nakon sastanka sa Kalasovom, Zelenski je rekao da su njegovoj zemlji potrebni vojno sposobni muškarci koji su otišli ​​u inostranstvo, napominjući da oni neće nužno biti upućeni na front, ali da mogu da rade i plaćaju porez u Ukrajini, a koji će ići na finansiranje ukrajinsku vojsku. On nije direktno rekao da li Estonija treba da protera ukrajinske državljane koji ovde žive.
Prema poslednjim podacima Odeljenja policije i granične straže, u Estoniji se nalazi 35.713 ukrajinskih izbeglica, od kojih je 6.898 starosti od 18 do 60 godina, odnosno vojno sposobnih muškaraca.
12:18 14.01.2024
Oružane snage Ukrajine granatirale su Belgorodsku oblast oko 80 puta tokom proteklog dana, uključujući više od pet puta uz pomoć bespilotnih letelica. Dve osobe su ranjene, a oštećeno je i šest automobila i jedna garaža, napisao je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
11:50 14.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
11:44 14.01.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su na kupjanskom pravcu odbile četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa kod naselja Sinjkovka Harkovske oblasti. ukrajinska vojska izgubila je do 130 vojnika, četiri tenka, osam automobila, artiljerijski sistem M777 i tri haubice „gvozdika“. Osim toga kod grada Volčansk u Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije ukrajinske brigade teritorijalne odbrane;
Na krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su napad jurišnih ukrajinskih grupa u LNR. Ubijeno je i ranjeno više od 80 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila, dva automobila i haubica „msta B“.
Na donjeckom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinskih jurišnih grupa i brigada u DNR. Poginulo je i ranjeno više od 300 ukrjainskih vojnika, a uništeno devet tenkova, četiri borbena vozila pešadije, među kojima jedan „bredli“, četiri borbena oklopna vozila, raketni sistem „strela 10“ i 27 automobila;
Tokom protivbaterijske borbe u protekla 24 časa uništena su dva američka artiljerijska sistema M777, samohodno oruđe poljske proizvodnje „krab“, britanski AS-90, nemački „pancerhaubice 2000“, češki samohodni top „dana“, američko oruđe M119 i tri haubice D-30;
Na južnodonjeckom pravcu poginulo je i ranjeno više od 170 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, raketni sistem „strela 10“ i šest automobila;
Osim toga, tokom protivbaterijske borbe uništeni su: artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, haubica FH-70 proizvedena u Velikoj Britaniji, samohodni top „dana“ češke proizvodnje i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
Na zaporoškom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 60 vojnika, a uništena su dva ukrajinska oklopna vozila, tri automobila i haubica D-30;
Ruske snage su na hersonskom pravcu ubile i ranile do 60 ukrajinskih vojnika, a uništile četiri automobila, tri američka artiljerijska sistema M777, samohodno artiljerijsko oruđe „zuzana 2“ slovačke proizvodnje i samohodna haubica „gvozdika“;
Ruske raketne snage i artiljerija uništile su skladište avionske municije na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti, 98 ukrajinskih artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, ljudstvo i tehnika u 112 okruga;
PVO sistemi oborili su 23 ukrajinske bespilotne letelice i 17 raketa ispaljenih iz sistema „hajmars“ i „uragan“;
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 567 aviona, 265 helikoptera, 10.664 bespilotne letelice, 450 protivvazdušnih raketnih sistema, 14.618 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.202 lansera za raketne sisteme, 7.729 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 17.455 jedinica specijalnih vojnih vozila.
11:12 14.01.2024
Ukrajinski dronovi napali su selo Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije. Jedna osoba je ranjena gelerom, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt.
10:35 14.01.2024
10:08 14.01.2024
Američki lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajina: Biće teško održavati lovce F-16
09:09 14.01.2024
Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa 95 puta gađale devet naselja na levoj obali Dnjepra Hersonske oblasti, saopštio je novinarima izvor upoznat sa situacijom.
Gađana su naselja Kazačji Lager, Aljoški, Pesčanovka, Korsunka, Dnjeprjani, Podstepno, Solonci, Gornostajevka i Sagi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala