- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„U duhu Tesle 2024“: U Njujorku održana međunarodna konferencija posvećena srpskom naučniku /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupili Dragan Rakonjac i Milica SavićU Njujorku održana međunarodna konferencija posvećena Nikoli Tesli
U Njujorku održana međunarodna konferencija posvećena Nikoli Tesli - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Pratite nas
U organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) Amerike i Srbije, u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu, održana je tradicionalna 12. konferencija „Tesla Spirit Conference and Award 2024“, a u Srpskom klubu u Njujorku organizovan je umetnički performans sa stvaraocima srpskog porekla.
Konferencija je u subotu održana pod pokroviteljstvom Ešli Redfern, izvršnog direktora American Paradigm Schools, koja je i direktor za edukaciju Tesla Science Foundation USA i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku.
Učešće na Tesla konferenciji su uzeli mnogi ugledni naučni radnici, stručnjaci, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz celog sveta.
Između ostalih dr Mihajlo Pravica: Kvantna mehanika, Ljubav, Bog i Tesla; dr Vjera Mujović: Kulturna diplomatija; Danko R. Vasović: Jasenovac, stradanje Teslinog naroda; Srđan Sotirov i Predrag Karasović, Aktivnosti i projekti Tesline naučne fondacije Srbija; 100 godina Radio Beograda RTS (video); Marina Bulatović i Milica Savić: Stil oblačenja Nikole Tesle (prezentacija); dr Aleksandar Ignjatović Pertini: Deca kao ambasadori kulture; Ešli Redfern i saradnici: Školska platforma SAD; Maja Cvetković Sotirov: Noć uoči Božića sa Teslom (Tesla u dečjoj književnosti); Radmila Satarić: Nikola Tesla inspiracija; Veroslav (Vik) Đurđević: Razvoj NTEC-a, aktuelni projekti u Kanadi; dr Nada Martinović: Nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima; dr Mirjana Božić i dr Dragoljub Martinović: Teslin poklon fizičaru Lordu Rejliju; Branka Đurović, prezentacija 50 godina srpskog radio programa „Ravna Gora“ u Kanadi; Gordana Petković Laković: Karavan sreće…
Posebno važan projekat Tesline naučne fondacije je veb platforma Tesla klubova i Teslinog naroda koji je okupio stručnjake i promotere kulturne baštine u vezi sa Teslinim likom i delom iz celog sveta, a na kojoj će se naći ogroman materijal sa temom Nikole Tesle i Teslinog naroda.
U toku Konferencije dodeljene su zahvalnice, medalje i najprestižnija nagrada organizacije „Tesla Spirit Award 2024“ zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su tokom prethodne godine promovisali ime i delo Nikole Tesle i ime Teslinog naroda, na dostojanstven i originalan način.
Prestižne nagrade „Tesla Spirit Award 2024“ dobili su Nikola Tesla Klub San Dijego; Nikola Tesla Klub Detroit; dr Nada Martinović; dr Vjera Mujović; dr Đorđe N. Koldžić; novinar Marina Bulatović; Škola Banović Strahinja iz Beograda; Rada Komazec.
U holu hotela upriličena je izložba slika naših poznatih umetnika: Jelena Bibić, Gordana Nenadović, Jasmina Jovanović, Vasilena Radanović, Tijana Arsić, Ana Marija Gover, Milica Savić i Milunka Pejoska; a u umetničkom programu su nastupali Folklorni ansambl „Gračanica“, dečji hor „Sveti Sava“, dr Dušanka Ivanova: Balet „Tesla“, Slađana Šarić: Arija „Tesla“.
Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije podsetio je da su do sada postavili 32 Tesline biste širom sveta, a da je poslednja postavljena u na Solt Lejk Komjuniti koledžu u Americi.
„To je ogroman posao. Treba obezbediti sredstva za izradu bista, naći odgovarajuće umetnike koji će to uraditi, ali posebno je bilo izazovno pribaviti i 32 dozvole i boriti se sa birokratijom. Najviše smo ponosni što su se Tesla biste našle na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, hotelu Njujorker jer je Tesla tu živeo od 1933. do 1943., na Franklin institutu u Americi, i u Srpskoj kulturnoj bašti u Rokfelerovom parku u Klivlendu. Tokom Konferencije pozvali smo na saradnju škole širom planete, da počnu da otvaraju svoje Tesla klubove, a naša nova veb platforma posvećena Teslinim klubovima i Teslinom narodu taj posao će učiniti i lakšim i bržim“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala