- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska fitosanitarna služba: Od „nepoznate bolesti“ imaju koristi velike farmaceutske kompanije

© Sputnik / Alexey Suhorukov / Uđi u bazu fotografijaLečenje pacijenata sa kovidom u bolnici
Lečenje pacijenata sa kovidom u bolnici  - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Pratite nas
Izjave o „nepoznatoj bolesti“ (Disease X) mogu imati više ekonomske nego naučne motive, spremnost za pandemiju redovno se razmatra, saopštila je pres služba ruske Federalne službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor).
„Pitanja spremnosti za pandemiju redovno se razmatraju na raznim platformama i ekonomskim forumima. Predstojeći Svetski ekonomski forum u Davosu 17. januara neće biti izuzetak. Jedna od sesija programa događaja posvećena je diskusiji o nepoznatoj bolesti“, navodi se u saopštenju.
Istovremeno, u diskusiji nije predviđeno učešće svetskih stručnjaka i epidemiologa koji su direktno uključeni u procenu rizika od novih pandemija i mera pripravnosti za njih, napominje se u saopštenju.
U Rospotrebnadzoru ističu da sada, nakon završetka pandemije kovida 19, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokušava da promoviše ideju o potrebi reforme globalne zdravstvene arhitekture, navodeći kao opravdanje buduće pretnje i nespremnost sveta za njih i pozivajući na povećanje finansiranja te organizacije.

„Uključivanje ‘nepoznate bolesti’ na dnevni red Davosa i finansijski zainteresovani sastav učesnika koji uključuje velike farmaceutske kompanije ukazuje na činjenicu da će se dijalog na sesiji vrteti oko povećanja investicija. To će posebno koristiti velikim farmaceutskim kompanijama, koje navodno pokazuju svoj dalekovidi pristup spremnosti za pandemiju i stoga se o tom pitanju raspravlja na Svetskom ekonomskom forumu“, naglašava se u saopštenju.

Na Svetskom ekonomskom forumu, koji će se održati u švajcarskom gradu Davosu od 15. do 19. januara 2024. godine, planirano je da se razgovara o „nepoznatoj bolesti“ koja bi mogla biti 20 puta smrtonosnija od pandemije virusa korona.
Rusija ima sav neophodan potencijal da se suprotstavi biološkim pretnjama bilo koje prirode, uključujući i ovu „nepoznatu bolest“ i da na njih odgovori blagovremeno i na adekvatan način, zaključuje se u saopštenju Rospotrebnadzora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala