- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven novi rođak Ti-reksa, moguće da je bio veći od kralja dinosaurusa

CC0 / Unsplash/ Jake Fagan / Dinosaurus
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Pratite nas
Paleontolozi su u Severnoj Americi otkrili do sada nepoznatu vrstu tiranosaurusa. Smatra se da je reč o najbližem poznatom rođaku Ti-reksa, a moguće je da je bio čak i veći od čuvenog kralja dinosaurusa.
U pitanju je vrsta Tyrannosaurus mcraeensis, identifikovana na osnovu dela fosilizovane lobanje koju su paleontolozi pronašli 1983. godine istražujući geološku formaciju Hol Lejk u Novom Meksiku.
Prvobitno je bilo klasifikovano da lobanja pripada Ti-reksu i bila je izložena u Prirodnjačkom muzeju Novog Meksika. Međutim, 2013. tim paleontologa odlučio je da je ponovo prouči nakon što su uočene anomalije u njenom obliku.
Lobanja je stara 73-71 milion godina, iz doba krede (pre 145-66 miliona godina), što znači da je Tyrannosaurus mcraeensis stariji od Ti-reksa 3-5 miliona godina, navodi se u nedavno objavljenoj studiji u žurnalu „Scientific Reports“.
Upravo ta velika razlika u godinama bila je glavni pokazatelj da je otkrivena nova vrsta, pored znatnih morfoloških razlika.
„Najupadljivija razlika se odnosi na oblik donje vilice, koja je slabija i oblija nego kod Ti-reksa“, izjavio je za „Live Science“ paleontolog Nik Longrič sa britanskog Univerziteta u Batu.
Tyrannosaurus mcraeensis takođe ima manje zuba nego većina drugih tiranosaurusa, što je jedan od glavnih razloga što istraživači smatraju da je najbliži rođak Ti-reksa koji je, takođe, imao manje zuba, naveo je Longrič.
Iako veličina lobanje sugeriše da je ova vrsta bila otprilike iste veličine kao odrasli Ti-reks, koji je rastao do oko 12 metara u dužinu, što je veličina autobusa na sprat, a veruje se da su drugi primerci mogli biti čak i veći.
„Nije nemoguće. S obzirom da smo otkrili samo jedan primerak, malo je verovatno da smo pronašli i najveći“, ukazao je Longrič.
Prema njegovim rečima, Tyrannosaurus mcraeensis je verovatno bio predator, kao i Ti-reks.
„Da su postojali u isto vreme verovatno bi bili prilično izjednačeni u borbi“, rekao je Longrič.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala