- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Pojas Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Sto dana sukoba Izraela i Hamasa, borbe u Kan Junisu; Gađani položaji Hezbolaha u Libanu

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa – 100. dan. Izraelska vojska nastavlja operacije u svim delovima Pojasa Gaze – deluje sa kopna, mora i iz vazduha, a glavne operacije su na jugu, posebno oblasti Kan Junisa. Nova razmena vatre na granici sa Libanom.
Istovremeno, SAD i Velika Britanija ponovo izvode napade na pozicije Huta na severu provincije Hodejda u Jemenu. Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah izjavio je da su akcije SAD i Velike Britanije protiv jemenskih Huta ugrozile celokupnu plovidbu Crvenim morem i poručio da će Huti nastaviti da gađaju izraelske brodove i brodove koji plove ka izraelskim lukama.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 14.01.2024
Predsednik Irana osudio američke vazdušne udare na Jemen
Iranski predsednik Ebrahim Raisi osudio je američke vazdušne udare na Jemen, rekavši da su napadi otkrili ono što je on nazvao istinskom agresivnom prirodom SAD, prenela je danas iranska novinska agencija IRNA.
On je u telefonskom razgovoru sa šefom Vrhovnog političkog saveta jemenskih Huta Mahdijem el Mašatom istakao da principijelni stav Irana ostaje podrška bespomoćnim Palestincima.
Govoreći o američkim udarima, Raisi je rekao da takve akcije odbacuju i osuđuju nacije sveta koje traže slobodu.
El Mašat je rekao da Jemen čvrsto stoji u suprotstavljanju Izraelu i podršci narodu Gaze, prenosi Rojters.
21:38 14.01.2024
Hamas: Mnogo talaca je ubijeno poslednjih dana, udari na Izrael će se proširiti
Portparol HamasA Abu Obeida izjavio je danas da su mnogi izraelski taoci držani u Pojasu Gaze verovatno ubijeni i okrivio Izrael za njihovu sudbinu.
„Sudbina mnogih izraelskih talaca i zatočenika postala je neizvesna poslednjih nedelja zbog cionističke agresije. Najverovatnije, mnogi od njih su nedavno ubijeni, ostali su svaki čas u velikoj opasnosti, a neprijateljsko rukovodstvo i vojska snose punu odgovornost“, istakao je Obeida u televizijskom obraćanju, prenosi Tajms of Izrael.
On je dodao da su svi pregovori o oslobađanju talaca "bez zaustavljanja izraelske agresije bezvredni“.
Obeida je takođe najavio da će Hamas proširiti svoje udare na Izrael u narednim danima, preneo je Tanjug .
20:55 14.01.2024
Bela kuća: Očekujemo da Huti uzvrate na napade SAD i Velike Britanije
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena očekuje da će Huti koje podržava Iran verovatno odgovoriti na udare SAD i Velike Britanije na položaje te grupe prošle nedelje, saopštio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
"Niko ne želi da sukobe sa Hutima. Mi ovde ne tražimo sukob s Jemenom. Pokušavamo da zaustavimo ove napade", istakao je Kirbi.
Dok SAD još procenjuju štetu, zvaničnici veruju da su udari imali "pozitivan efekat" na infrastrukturu Huta u Jemenu koja je korišćena za napad na brodarstvo u regionu, rekao je Kirbi, prenosi Si-En-En.
20:53 14.01.2024
Izraelska vojska: Od početka rata ubijeno 9.000 pripadnika Hamasa
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je od skoro 24.000 ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze, njih 9.000 pripadalo redovima Hamasa.
U saopštenju se navodi da je dodatnih 1.000 operativaca Hamasa ubijeno na teritoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.
Podaci IDF-a kažu da je vojska ubila dva komandanta Hamasovih brigada i 19 komandanata bataljona i druge visoke zvaničnike sa istim činom. Prema podacima, ubijeno je i više od 50 komandira Hamasovih divizija i operativaca sličnog čina.
IDF je saopštio da je u Libanu ubijeno više od 170 operativaca, uglavnom pripadnika Hezbolaha koji podržava Iran.
Oko 30.000 ciljeva je pogođeno u pojasu Gaze od početka rata, uključujući više od 3.400 koje su otkrivene kao lokacije Hamasa tokom borbi, tvrdi izraelska vojska.
Od početka rata Izraela i Hamasa, oko 9.000 projektila ispaljenih iz Gaze prešlo je granicu sa Izraelom, još 2.000 iz Libana i oko 30 iz Sirije, navodi Tajms of Izrael.
19:35 14.01.2024
Izraelski ministar odbrane poziva vladu da preduzme korake za jačanje palestinskih vlasti
Izraelski ministar odbrane Joav Galant upozorio je danas da Hamas pokušava da podrije situaciju na Zapadnoj obali i poručio da Izrael mora da preduzme korake da to spreči jačanjem palestinskih vlasti.
"Hamas pokušava da se poveže između Gaze i Judeje i Samarije i da uzbuni to područje“, ističe Galant u saopštenju koje je dostavila njegova kancelarija, koristeći biblijski naziv za Zapadnu obalu, prenosi Tajms of Izrael.
Prema njegovim rečima, izraelska vlada mora to da spreči na svaki način i da se pozabavi pitanjem radnika i novca.
Govoreći o predlogu da se palestinskim radnicima sa Zapadne obale dozvoli povratak u Izrael da rade, uključujući zamrznuta poreska sredstva koja Izrael prikuplja za palestinske vlasti, Galant je rekao da se nada da će vlada prihvatiti stav Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta o svemu što je vezano za radnike i novac.
"Reći ću ovo na najjasniji mogući način: jake palestinske vlasti su u najboljem bezbednosnom interesu Izraela", zaključio je izraelski ministar.
19:32 14.01.2024
Hezbolah: Amerikanaci su napravili grešku krenuvši na Jemen
18:54 14.01.2024
Lider Hezbolaha: Nećemo stajati skrštenih ruku dok Izrael napada Liban
Lider Hezbolaha Hasan Nasralah poručio je da će se sukobi sa izraelskim snagama na granici sa Libanom nastaviti do kraja izraelske ofanzive u Gazi.
„Nećemo stajati skrštenih ruku dok Izrael napada Liban“, istakao je lider Hezbolaha.
U govoru koji je prenosila televizija, Nasralah je rekao da bi samo prekid vatre u Gazi otvorio mogućnost prekida unakrsne vatre na granici između Libana i Izraela.
Nasralah je osudio Vašington zbog američkih i britanskih napada u Jemenu protiv Huta, ističući da će napadi pretvoriti Crveno more „u bojno polje“.
Komentarišući nedavne pretnje izraelskog ratnog kabineta da će proširiti rat na Liban, Nasralah je odgovorio da su Izraelci ti koji bi trebalo da se plaše rata.
17:59 14.01.2024
Avioni F-16 Baltičke vazdušne policije - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
SVET
Amerika i Britanija opet gađaju Hute
17:57 14.01.2024
16:52 14.01.2024
Izraelski tenkovi i avioni pogodili su ciljeve u južnom i centralnom delu Gaze, a u nekim oblastima je došlo do žestokih oružanih borbi.
Komunikacione i internet usluge ne fukcionišu već treći dan, što otežava rad Hitne pomoći koja pokušava da pomogne ljudima u područjima pogođenim borbama.
Borbe su bile koncentrisane u južnom gradu Kan Junis, gde je Hamas saopštio da su njegovi borci pogodili izraelski tenk, kao i u El Bureiju i El Magaziju u centralnoj Gazi, gde je izraelska vojska navela da je ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa.
Vojska je, takođe, saopštila da su njene snage uništile nekoliko bacača, koje Hamas koristi za ispaljivanje projektila na Izrael.
16:42 14.01.2024
Lider Hezbolaha: SAD i Britanija ugrozile plovidbu Crvenim morem
Lider Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je da su akcije SAD i Velike Britanije protiv jemenskih Huta ugrozile celokupnu plovidbu Crvenim morem.
On je američke i britanske napade okarakterisao kao „čin gluposti“ i poručio da će Huti nastaviti da gađaju izraelske brodove i brodove koji plove ka izraelskim lukama.
„Ono što je još opasnije jeste činjenica da će ono što su Amerikanci uradili u Crvenom moru naneti štetu celokupnoj plovidbi, čak i brodovima koji ne idu u Palestinu, čak i brodovima koji nisu izraelski i koji nemaju veze sa situacijom jer je more postalo pozorište borbi, projektila, dronova i ratnih brodova“, rekao je Nasralah.
15:50 14.01.2024
Izraelska vojska uhapsila je dve sestre drugog čoveka Hamasa Saleha el Arurija, koji je ubijen u Bejrutu početkom januara.
„Okupaciona vojska je u subotu uveče uhapsila Dalal i Fatimu Al-Aruri, sestre Saleha el Arurija, nakon što je izvršila pretrese u njihovim domovima u provinciji Ramala i gradu Al-Bireh u centralnom delu Zapadne obale, rekao je Amani Farajneh, medijski koordinator Društva palestinskih zatvorenika za agenciju Anadolija.
Dalal je uhapšena u porodičnoj kući u gradu Arura, severozapadno od Ramale, dok je Fatima uhapšena u svom domu u naselju Al-Šorfa u gradu Bireh, dodao je on.
14:29 14.01.2024
Južna Afrika je saopštila da je više od 50 zemalja izrazilo podršku njenoj tužbi Međunarodnom sudu pravde u kojoj je optužila Izrael za genocid nad Palestincima u ratu u Gazi.
14:05 14.01.2024
Izraelska vojska saopštila je da su njene vazduhoplovne snage gađale položaje Hezbolaha na jugu Libana nakon što je više projektila ispaljeno sa te teritorije na sever Izraela.
Prethodno su izraelski mediji objavili da je Jedna osoba poginula, a druga povređena u protivtenkovskom raketnom napadu na sever Izraela, blizu granice sa Libanom.
13:07 14.01.2024
Vojni udari koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija na objekte u Jemenu prete da dodatno pogoršaju situaciju građana te zemlje, navodi se u komentaru ruske ambasade u Jemenu.
„Raketni i bombaški napadi koje su SAD i Velika Britanija izvele u noći 12. januara na brojne objekte u Jemenu prete da dodatno pogoršaju situaciju stanovništva ove zemlje“, navodi se u komentaru ambasade objavljenom Telegramu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su u petak uveče napade na objekte šiitskog pokreta Ansar Alah (Huti) koji podržava Iran, a koji vlada severnim Jemenom, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe na Crvenom moru. Član Vrhovnog političkog saveta pokreta, Muhamed Ali el Husi, nazvao je napade terorističkim varvarstvom i namernom i neopravdanom agresijom.
Portparol vojske Huta Jahja Sarija izjavio je da su SAD i Velika Britanija izvele na Jemen 73 napada u kojima je poginulo pet hutskih boraca, a šestoro je ranjeno.
13:02 14.01.2024
12:47 14.01.2024
Od početka sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra, u Pojasu Gaze ubijeno je 23.936 Palestinaca, a 60.582 su povređena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
U protekla 24 sata ubijeno je 125 Palestinaca, a 265 ih je povređeno, navodi se u saopštenju.
12:34 14.01.2024
12:33 14.01.2024
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, tokom proteklog dana ubile pet operativaca Hamasa, dok su u severnom delu enklave ubijena još četvorica.
12:33 14.01.2024
Više od 150 izraelskih kompanija započelo je stominutni prekid rada u znak solidarnosti sa taocima koji su i dalje zarobljeni u Gazi, nakon 100 dana rata.
I univerziteti i škole širom Izraela istim povodom prave stominutnu pauzu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala