- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„Nebeski kalendar“ otkriven u 2.000 godina staroj grobnici /video/

© Sputnik / Tatjana TrikićKineski hram - ilustracija
Kineski hram - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Pratite nas
Arheolozi su u Kini pronašli misteriozni set pravougaonih drvenih listića povezanih sa drevnim astronomskim kalendarom. Artefakti su otkriveni u izuzetno dobro očuvanoj grobnici staroj 2.000 godina koja se nalazi na jugozapadu Kine.
Svaki od 23 drvena listića širok je oko dva i po i dugačak oko 10 centimetara, i prikazuje kineski znak koji se odnosi na „Tiangan Dizhi“ ili „Deset nebeskih stabljika i 12 zemaljskih grana“. U pitanju je tradicionalni kineski astronomski kalendar nastao u vreme dinastije Han, koja je vladala od 1.600. p.n.e. do oko 1.045. p.n.e.

„Nebeski kalendar“

Pretpostavka arheologa je da je jedan od listića mogao da predstavlja bilo koju tekuću godinu, a da su druga 22 listića mogla da se koriste za određivanje bilo koje godine u drevnom kalendaru.
Kružne perforacije na ivicama svakog dela sugerišu da su nekada bile povezane, ali još uvek nije jasno kako je ovaj kalendar funkcionisao. Ovo je prvi put da su takvi predmeti pronađeni u drevnoj grobnici, iako je praksa pisanja znakova na trakama od drveta ili bambusa bila uobičajena u Kini pre nego što je izmišljen papir.

Zlatno doba

„Drveni listići i mnogi drugi artefakti otkriveni su tokom 2023. godine u grobnici u okrugu Vulong, na 1.400 kilometara jugozapadno od Pekinga“, naveli su arheolozi iz opštine Čongking za „Global Times“.
U grobnici je pronađen i pisani spisak svih pogrebnih predmeta, iz kojih se vidi da je ona sagrađena 193. godine p.n.e. To je period kada je u Kini vladala dinastija Zapadni Han, koja je vladala većim delom Kine od 206 p. n. ere, a posle njih vladavinu je preuzela dinastija Istočni Han, koja je vladala do 220. godine nove ere. Ove dve dinastije predstavljaju period „zlatnog doba“ Kine, kada su nastale mnoge tradicije, koje se i danas poštuju.
Arheolog Vang Meng istakao je da je grobnica najbolje očuvana od svih otkrivenih do sada, sa drvenim komorama koje su prvi put pronađene na jugozapadu Kine.
Vođa projekta Huang Vej ističe da je grobnica imala više od 600 kulturnih artefakata, uključujući lakirane činije, kutije, tegle i tanjire, pribor od bambusa, muzičke lule, koplja i tronošce za kuvanje od bakra, drvene figurice, kao i grnčarije i bronzane predmete.

Misterija kalendara

Astronom Ed Krup, direktor opservatorije „Grifit" u Los Anđelesu i autor knjige The Astronomy Of Lost Civilizations koji nije bio uključen u otkriće Vulong, izjavio je za „Live Science“ da su drveni komadi neobični.
„Oni su značajni jer predstavljaju prvi i jedini poznati primer ove vrste natpisa na ovoj vrsti predmeta“, rekao je Ed Krup.
Dodaje da ne izgleda da je set drvenih listića mogao da funkcioniše kao kalendar; čini se da su listići mogli da se koriste za upućivanje na bilo koju godinu 60-godišnjeg kalendarskog ciklusa.
„Ako je tako, to nisu knjige, već predmeti koji se koriste za isticanje određene godine", rekao je Ed Krup.
On je primetio sličnost sa praksom u taoističkom hramu u kineskom gradu Sudžou, gde je svaka godina u ciklusu predstavljena statuom koja je posebno obeležena kada postane aktuelna. Krup je istakao da otkrića iz grobnice Vulong pokazuju da je tamo sahranjena osoba visokog statusa, preneo je RTS.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala