- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking poručuje: Ne mešajte se, Tajvan je neodvojivi deo Kine

© Tanjug / AP Photo/Chiang Ying-yingZastava Tajvana
Zastava Tajvana - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2024
Pratite nas
Ostrvo Tajvan je sastavni deo Kine, nije i neće postati posebna država, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom posete Egiptu.

"Tajvan je nedeljivi deo naše zemlje i neće postati posebna država, već će se vratiti Kini“, citira Vang Jia egipatski informativni portal Al-Jaum al-Sabija.

Šef kineskog ministarstva spoljnih poslova je takođe napomenuo da pripadnost Tajvana Kini proizilazi iz deklaracije, usvojene 1943. godine nakon Kairske konferencije: prema ovom dokumentu, sve teritorije koje je Japan oduzeo Kini treba da budu vraćene kineskoj strani.
Vang Ji je upozorio spoljne igrače da se ne mešaju u unutrašnje stvari Kine i naglasio da će Peking „odlučno odgovoriti na takve korake“.
„Planovi da se Tajvan proglasi nezavisnom državom nisu bili uspešni u prošlosti, a to se neće dogoditi ni u sadašnjosti ni u budućnosti“, dodao je šef kineskog ministarstva spoljnih poslova.
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da „snažno osuđuje“ izjavu SAD o izborima na Tajvanu posle čestitki upućenih Lai Čing-teu na pobedi na predsedničkim izborima na tom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.
Američka izjava „šalje duboko pogrešan signal separatističkim snagama u prilog ‘nezavisnosti Tajvana'“, navelo je danas kinesko ministarstvo.
„Mi to snažno osuđujemo i čvrsto se tome protivimo“, dodaje se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala