Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vetar u leđa Prištini i iz Vatikana - da li Sveta stolica ide ka priznanju nezavisnosti tzv. Kosova

© AP Photo / Gregorio BorgiaPapa Franja tokom molitve u Vatikanu
Papa Franja tokom molitve u Vatikanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
Pratite nas
Vatikan je povukao ozbiljan potez odlukom da bude otvorena specijalna misija Prištine pri ovoj državi, ali ipak ne mislim da je to korak ka priznanju Kosova. S druge strane, ovo je za Prištinu vetar u leđa koji će ona maksimalno da iskoristi, kaže istoričar Luka Jovanović.
Vest da je zajedničkim dekretom Svete stolice i Kosova otvorena zvanična specijalna misija Prištine pri Vatikanu objavila je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani. Ona je tu mogućnost najavila pre godinu dana kada je u januaru prošle godine boravila u privatnoj poseti papi Franji. O tome je krajem prošle godine govorio i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Uspelo dugogodišnje lobiranje

Luka Jovanović, istoričar sa Kosova i Metohije i univerzitetski profesor, podseća da Priština godinama ozbiljno lobira da dobije priznanje od Vatikana.
„Ne mogu reći da je ovo priznanje ili da vodi ka tome ali jeste neki prisniji kontakt koji smatram da je povučen zbog katoličke zajednice na Kosovu i Metohiji koja nije mala. S druge strane, Priština će ovim mahati kao svojim velikim uspehom u nadi da će druge velike katoličke države koje ne priznaju nezavisno Kosovo kakva je Španija promeniti svoj stav prema Kosovu,“ upozorava Jovanović.
On takođe smatra da Vatikan neće priznati Kosovo zbog činjenice da je ono po međunarodnom pravu deo Republike Srbije a da Vatikan i Srbija imaju potpisan ugovor i da se preko njega neće prelaziti.
„Pre svega Vatikan i Srbija kao i Srpska pravoslavna crkva imaju dobre međusobne odnose i iz tog razloga ne mislim da će Vatikan priznati Kosovo. Takođe, samom Vatikanu to zapravo i nije neophodno,“ dodaje Lukić.
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
SRBIJA
Vjosa Osmani: Priština otvara Specijalnu misiju pri Svetoj stolici u Vatikanu
Prema njegovom mišljenju, ni situacija u Španiji se neće promeniti niti će ovaj novi odnos Prištine i Svete stolice uticati na ovu ili bilo koju drugu državu da prizna Kosovo.
„Jasno je, ipak, da će Priština ovo obilato da koristi u svom spoljnopolitičkom delovanju, posebno sada kada se očekuje da pritisak na Srbiju bude pojačan kako bi se kosovsko pitanje na neki način zaokružilo po merama Zapada,“ kaže Jovanović.

Vatikan neće kvariti odnose sa Srbijom

Osmani je na društvenoj mreži „Iks“ navela da je do zvaničnog dekreta o otvaranju misije došlo nakon dve godine zajedničkih napora sa rukovodstvom Vatikana i ocenila da je reč o novom poglavlju u odnosima dve strane.
Inače, kosovski zvaničnici su tokom prethodnih poseta Vatikanu govorili da nameravaju da obezbede priznanje od Vatikana, jer bi to po njihovom uverenju
uticalo na dalje jačanje tzv. države Kosovo i integraciju zemlje u evroatlantske strukture.
„Cilj Kosova je priznanje Vatikana što doprinosi daljem produbljivanju i unapređenju naših vekovnih odnosa, kao i evropskom putu naše zemlje", izjavila je Osmani posle privatne audijencije kod pape Franje u Vatikanu u januaru 2023. Godine.
Podsećamo da je papa 2018. godine odlučio da apostolsku administraturu Kosova podigne na nivo biskupije.
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
SVET
Papa se sprema da dođe na Kosovo?
Bajram Begaj - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
REGION
Predsednik Albanije: Tražio sam od pape da Vatikan prizna Kosovo
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala