- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Spektakularan izum srpskog genijalca - naočare koje su postojale samo na filmu

© Foto : Sputnjiku ustupila Milkica KostićNaočare za slepe i slabovide koje rade uz pomoć veštačke inteligencije
Naočare za slepe i slabovide koje rade uz pomoć veštačke inteligencije - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
Pratite nas
Ivan Topalović, učenik prvog razreda Tehničke škole u Ivanjici, ruši predrasude o opasnostima koje donosi razvoj veštačke inteligencije. Već u osnovnoj školi osmislio je i napravio nekoliko projekata koji mogu pomoći ljudima. Poslednji izum je sve zadivio, reč je o naočarima za slepe i slabovide, sa kojima se mogu lakše i bezbednije kretati.
Mladi izumitelj je polaznik Regionalnog centra za talente u Čačku, a njegova uža specijalnost je robotika, posebno ona koja može pomoći ljudima, zameniti njihov organ ili čulo.
U osnovnoj školi, na časovima tehničkog, Ivan i drugi najmlađi naučnici Srbije, napravili su robota Helgu, pametnu mašinu za sečenje stiropora, robotsku humanoidnu ruku.

Revolucionarne naočare za slepe

Radili su i puno manjih projekata, ipak, naočare, izum ovog dečaka za slepe i slabovide, privukle su najviše pažnje.
"Na ideju za naočare smo došli tako što smo shvatili da treba da pomognemo, da naočare za slepe i slabovide mogu pomoći ljudima. Čim nekome pomažete, činite dobro delo, tako da, to nam je bila osnovna ideja, kako da pomognemo osobama sa smetnjama u razvoju", objašnjava.
Humanoidnom robotikom bave se i đaci u drugim gradovima Srbije, ali Ivanjica, zahvaljujući ovom talentovanom dečaku ima prototip naočara za slepe i slabovide. Ivanove naočare funkcionišu zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.
© Foto : Sputnjiku ustupila Milkica KostićJedan od Ivnovih izuma - humanoidna robotska ruka, savijaju joj se prsti, ali se savija i u zglobu
Jedan od Ivnovih izuma - humanoidna robotska ruka, savijaju joj se prsti, ali se savija i u zglobu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Jedan od Ivnovih izuma - humanoidna robotska ruka, savijaju joj se prsti, ali se savija i u zglobu
"Veštačka inteligencija radi zahvaljujući veštačkim čulima koja određuju da li je ispred vas neka prepreka, krevet, zid, orman ili tu nema ničega. Veštačka čula daju signal veštakoj inteligenciji koja emituje zvučni signal i tako upozoravaju korisnika gde treba da ide".
Ivan dodaje da on i tim sada razmišljaju o tome da naočare unaprede, takođe uz pomoć veštačke inteligencije.
"Planiramo da ih napravimo da rade tako da mogu da prepoznaju da li je u kući životinja, recimo pas, ili je ušao provalnik. To će biti moguće pomoću određivanja telesne temperature. Prvo treba da smislim u glavi kako će to da izgleda, onda nacrtam na papiru, dodam senzore. Ako nešto treba da se prepravi, prepravljam usput, dok pravimo, tako dolazimo do proizvoda".

Specijalni program za darovite

I kao sasvim mali dečak se zanimao za robotiku, ali je, kaže, susret sa nastavnicom Milkicom Kostić bio velika prekretnica;
"Uz njenu pomoć sam dobio dosta ideja, predloga šta da pravim, kako da pravim, da li da pravim robote i kakve. Ovim se ozbiljno bavim od četvrtog razreda, ali kada sam prešao u peti kod nje na tehniku i tehnologiju, tehničko, ona je otkrila moj talenat i onda smo počeli da pravimo korisne stvari".
© Foto : Sputnjiku ustupila Milkica KostićIvan, drugi s desna, sa svojim kolegama mladim naučnicima i mentorom Milkicom Kostić
Ivan, drugi s desna, sa svojim kolegama mladim naučnicima i mentorom Milkicom Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Ivan, drugi s desna, sa svojim kolegama mladim naučnicima i mentorom Milkicom Kostić
U Osnovnoj školi Ivan je pohađao specijalni, obogaćeni program, koji je njegova nastavnica tehničkog napisala za darovitu decu. Kaže da je, bez obzira na dodatno znanje, najteže doći do ideje šta da se pravi, a posle je sve pesma.
"Kada imate ideju u glavi, onda je najlakše, dok smislite i bacite na papir, to je po meni najteži deo. Morate sve da isplanirate, a posle sledi samo rad i uživanje".

Genije koji zarađuje fizičkim poslom

Svoj poslednji izum, naočare za slepe i slabovide, Ivan ne naziva proizvodom slučajno, svi njegovi projekti su realizovani, materijalizovani. Kod kuće ima 3D štampač, tom vrstom štampe bavi se već neko vreme. Objašnjava da je to velika prednost u izradi robota i svega što je radio.
"Na njemu je mnogo lako napraviti deo od plastike, jer kada bi to neko izlivao klasičnom metodom, mnogo bi bilo komplikovanije. I robotsku ruku koja pomera prste sam napravio na tom štampaču. Prvo sam je modelirao 3D na kompjuteru. Ona pomera prste, ima prste identične čovekovim. Okreće se i u zglobu, sve radi kao ljudska ruka".
Tim sa kojim je Ivan realizovao robotsku ruku na Međunarodnom takmičenju INOVA u Zagrebu, 2022. godine osvojio je 11 nagrada, samo ruka vratila se u Ivanjicu sa tri zlata.
© Foto : Sputnjiku ustupila Milkica KostićRobot kojim se upravlja putem mobilnog telefona
Robot kojim se upravlja putem mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Robot kojim se upravlja putem mobilnog telefona
Medalje ovaj dečak ne broji, "jer ih ima puno". Čak nije ni siguran koliko je medalja dobio na ovom takmičenju prošle godine, još nisu stigle iz Hrvatske.
Ima i zlato koje je dobio u Centru za talente u Čačku, gde je, kao srednjoškolac, nastavio da se usavršava, na njegovu sreću, sa istim mentorom.

Robotika je budućnost

3D štampač koji je neophodno sredstvo za dolazak do finalnog proizvoda, sam je zaradio, pomagao je tati u njegovom poslu. Manje je, kaže, koristio mozak, više mišiće.
Ivan kaže da robotika samo deluje komplikovano, da je to nauka u kojoj svako treba da se oproba, jer, to je budućnost.
Upitan da li se njegovom timu možda javila kompanija koja želi da proizvodi naočare za slepe i slabovide, kaže;
"Nije još, ali nama i ne treba firma, možemo i sami da ih pravimo, sada imam 3D štampač, možemo da štampamo okvire, mogli bi bukvalno da napravimo svoj brend", kaže robotičar koji očigledno ima i preduzetnički talenat.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala