- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Moskva: U svetu postoji samo jedna Kina, a Tajvan je njen neodvojivi deo

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
Pratite nas
Rusija potvrđuje da je njen principijelni stav o tajvanskom pitanju nepromenljiv, da je izložen u političkim dokumentima koje su potpisali lideri Rusije i Kine u periodu od 1992. do 2000. godine, te da u svetu postoji samo jedna Kina, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Komentarišući rezultate izbora na Tajvanu Zaharova je u izjavi za Sputnjik navela da je Vlada Kineske Narodne Republike jedina zakonita vlada, koja predstavlja celu Kinu, a da je Tajvan neodvojivi deo Kine.
„Ruska1 strana je protiv nezavisnosti Tajvana u bilo kojoj formi“, naglasila je Zaharova.
Ona je dodala da su odnosi strana u Tajvanskom zalivu isključivo unutrašnja stvar Kine.
„Pokušaji pojedinih država da iskoriste izbore na Tajvanu sa ciljem da izvrše pritisak na Peking i da uskomešaju situaciju u zalivu i u celom regionu su kontraproduktivni i zaslužuju da ih široko osudi međunarodna zajednica“, navela je Zaharova.
Ona je dodala da Moskva poziva sve spoljašnje sile da se suzdrže od provokacija koje podrivaju regionalnu stabilnost i međunarodnu bezbednost.
Na izborima za šefa administracije Tajvana pobedio je kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije Laj Čing Te, koji se zalaže za nezavisnost ostrva. On je osvojio 40,05 odsto glasova. Nakon pobede je poručio da će se suprotstaviti „pretnjama Pekinga“, da namerava da održava status kvo u Tajvanskom moreuzu, ali i da bi želeo da Tajvan vodi dijalog i saradnju sa Kinom uz uslov da „postoji paritet“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala