- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ekskluzivno – Milan Mandarić u Miljanovom korneru: „Propali golman“ Kisindžer i Džordž „Najbolji“ /video/

© SputnikMilan Mandarić
Milan Mandarić - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
Pratite nas
Ekskluzivno
Milan Mandarić, američki poslovni čovek srpskog porekla, bio je gost emisije Miljanov korner na radiju Sputnjik u kojoj je govorio o svojoj fudbalskoj, ali i ličnoj istoriji.
Mandarić je rodom iz Like, odrastao je u Novom Sadu, a život je formirao u Americi gde je stekao i veliko bogatstvo koje je potom usmerio i u fudbal.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Podkast
Milan Mandarić: Nemanja Vidić je moj izbor | Miljanov korner
Najpre, Mandarić je u razgovoru sa autorom Miljanom Milićevićem istakao da se ponosi svojim poreklom.
„Lika je mesto gde sam rođen. Od pete godine sam u Novom Sadu gde sam odrastao, završio školu, oženio se i potom otišao u Ameriku. Igrao sam malo fudbal u Novom Sadu, moj komšija je bio Toza Veselinović iz Vojvodine, družio sam se svima njima. Mislim da sam bio najveći talenat sveta, to ste čuli već, znate šta je problem? Treneri to nisu videli“; naveo je Mandarić iz osmeh.
Uspeo sam da podignem firme koje su bile u padu u Americi, trebalo mi je vremena, nisam imao novca i sve dok nisam prodao kuću na Senjaku, počeo sam da se snalazim, naveo je Mandarić.
„Napravio sam jednu malu firmu koja se zvala Lika... Pa Lika 2, sve do Lika 6. Shvatio sam 1980. godine da bio mogao da napravim drugu firmu, prodao sam Liku i osnovao sam Sanminu. Bio je tada predsednik Karter, upropastio je Ameriku, digao je porez i kamate, mučio sam se, ali su mi pomogli prijatelji Jevreji...“
Onda je došao Ronald Regan...
„Sve se promenilo, živnuo sam, ali mi nije bilo interesantno kada su advokati počeli da vode firmu. Prodao sam svoj deo, uzeo sam druge firmice, a u međuvremenu sam uvek voleo fudbal. Tamo nije bilo profesionalne lige u Silikonskoj dolini, igrao sam nedeljom, igrala je imigracija. Tamo mi je jedan čovek rekao da se fudbal širi na zapadnu obalu, a mene je uvek to interesovalo jer sam video da se fudbal kreće u pravcu da će biti ogromna finansijska snaga. Za pet, šest godina fudbal će biti najveća industrija“.
To je bio put za ulazak Mandarića u fudbal, u svemu je učestvovao i Henri Kisindžer, za koga kaže da je bio „propali golman“, a nema dilemu ko je najbolji igrač.
„Džordž Best je za mene najbolji igrač, ali Pele ima najveće srce. Posle dve godine od susreta zapamtio je imena moje dece i pitao je za njih. Best je bio moj ljubimac i moja glavobolja. Najbolji za drugoga, najgori za sebe. Svakome je hteo da učini, ali ne vredi, Džordž je bio Džordž, mnogo peripetija, ali sam ga mnogo voleo. Njegovi roditelji su me uveli u bolnicu, ruka mu je bila hladna, srce je radilo nemirno, rekli su mi da ne mogu ništa doktori da urade. Meni suze liju na oči, novinari me pitaju za njega... Rekao sam im da me srce boli i otišao“, istakao je Mandarić.
Ceo razgovor pogledajte u prilogu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala