- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izbori na Tajvanu: Vodi kandidat koji je za nezavisnost ostrva

© Tanjug / AP Photo/Chiang Ying-yingZastava Tajvana
Zastava Tajvana - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
Pratite nas
Stanovnici Tajvana glasali su na izborima, a prema prvim rezultatima kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije Laj Čing Te, koji se zalaže za nezavisnost, vodi na izborima za šefa administracije ostrva, prenosi televizija „Sanli“.
Laj Čing Te vodi sa 38,5 odsto, odnosno 2,7 miliona glasova. Sledi ga kandidat iz opozicione partije Kuomintang koja se zalaže za normalizaciju odnosa sa Pekingom Hou Jui sa 32,5 odsto (2,3 miliona glasova), a na trećem mestu je kandidat Tajvanske narodne partije koji se zalaže za dijalog sa Pekingom i SAD, Ke Venže (28,9 odsto, odnosno 2,07 miliona glasova).
Televizija nije precizirala na osnovu koliko prebrojanih glasačkih listića su ostvareni pomenuti rezultati i kada će biti objavljen konačni rezultat.

Šta je poznato o kandidatima za lidera Tajvana?

Laj Čing Te (64 godine), kandidat vladajuće Demokratske progresivne stranke, uoči izbora je izjavio da je spreman da vodi oštru politiku kako bi Tajvan ostvario nezavisnost. On se takođe zalaže za tesnu saradnju sa Zapadom.
Hou Jui je kandidat opozicione stranke, bivši policajac i bivši gradonačelnik Sinbeja. Protivi se nezavisnosti ostrva i zalaže se za normalizaciju odnosa sa Pekingom, ali ne namerava da pregovara sa vlastima Kine o mogućnosti ponovnog ujedinjenja ostrva sa kopnom.
Ke Venže (64) – kandidat Tajvanske narodne partije koju je osnovao 2019. godine, poznati hirurg, bivši gradonačelnik Tajpeja. Uživa široku podršku mladih, pozicionira se kao alternativa dvema najvećim partijama. Spreman je za dijalog sa Pekingom i održavanje statusa kvo, predlaže održavanje mira putem obuzdavanja i komunikacije.
Grad Sijamen u provinciji Fuđen u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
SVET
Šta će doneti predsednički izbori na Tajvanu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala