- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Američki general: Kijev mora da mobilizuje žene i izbegle muškarce

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska u Donbasu
Ukrajinska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2024
Pratite nas
Ukrajina bi trebalo da aktivnije poziva u vojnu službu žene i građane koji su otišli iz zemlje, izjavio je bivši vrhovni komandant američke vojske, general u penziji Ben Hodžes Jutjub kanalu „ProUA“.
„Mislim da u Ukrajini ima dovoljno ljudi, ali da nisu sproveli dobru kampanju za mobilizaciju i regrutovanje. Smatram da bi to sada trebalo da bude prioritet za ukrajinsku vlada, da privuku mlade muškarce i žene“, izjavio je bivši američki general.
Hodžes je naveo da žene u vojsci mogu da budu na većem broju dužnosti nego što to smatraju Oružane snage Ukrajine. Na primer, u većini zapadnih armija žene su u tenkovskim jedinicama, artiljerijskim i inženjerskim.
On veruje da bi Ukrajina mogla aktivnije da zahteva da se vrate muškarci koji su otišli u inostranstvo.
„Znam da postoji nekoliko desetina hiljada ukrajinskih mladića koji se nalaze u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, a koji se mogu regrutovati. Zašto oni nisu kod kuće? Mislim da to mora da reši vlada“, rekao je Hodžes.
U Ukrajini od 24. februara 2022. godine na snazi režim ratnog stanja, a narednog dana je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio opštu mobilizaciju. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je da napuste zemlju, a pozivi se mogu uručiti na raznim mestima: ulicama, benzinskim pumpama ili kafićima. Pritom, policija i vojska presreće muškarce i često i uz upotrebu nasilja.
Ukrajinski zakon, za izbegavanje vojne službe tokom mobilizacije, predviđa krivičnu odgovornost u vidu zatvora u trajanju do pet godina.
Pogledajte i:
Oklopni voz Jenisej u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Bivši američki obaveštajac: Ruska vojska preuzela stratešku inicijativu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala