- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Džabalija, Pojas Gaze  - Sputnik Srbija

UŽIVO Gaza bez interneta; Izrael postigao dogovor sa Katarom o isporuci lekova taocima Hamasa

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa – 98. dan. Nastavlja se postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze. Izrael je pred MSP u Hagu rekao da su izraelske vojne akcije u Gazi samoodbrana od Hamasa.
Sve internet i telekomunikacione usluge u Gazi prekinute su kao rezultat izraelskog bombardovanja palestinske teritorije, saopštio je glavni operater Paltel, prenosi Tajms of Izrael.
Izrael postigao dogovor sa Katarom o isporuci lekova taocima Hamasa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:37 12.01.2024
20:12 12.01.2024
Sirene se oglasile u Ašdodu
Sirene koje upozoravaju na raketni napad oglasile su se u izraelskom gradu Ašdodu, kao i zajednicama bliže granici sa Pojasom Gaze.
To je prvi raketni napad u poslednja 34 sata, navodi Tajms of Izrael.
Trenutno nema izveštaja o povređenima ili šteti.
19:38 12.01.2024
Izrael postigao dogovor sa Katarom o isporuci lekova taocima Hamasa
Izrael je postigao dogovor sa Katarom koji će omogućiti isporuku lekova taocima koje Hamas drži u Pojasu Gaze, saopštio je danas kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.
Kako se navodi u saopštenju, lekovi će biti dati taocima "u narednih nekoliko dana", prenosi Rojters.
Više od 100 talaca i dalje se nalazi u Pojasu Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.
Izrael je nakon toga pokrenuo vojnu akciju čiji je cilj eliminacija Hamasa.
Katar i SAD su posredovali u sklapanju kratkog primirja u novembru prošle godine tokom kojeg je Hamas oslobodio skoro polovinu talaca u zamenu za oslobađanje više desetina palestinskih zatvorenika iz Izraela, kao i povećanje pošiljki humanitarne pomoći u Pojas Gaze.
18:44 12.01.2024
18:03 12.01.2024
Kac Erdoganu: Vaša istorija govori sama za sebe
Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac uzvratio je danas na komentare predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, da potiče iz zemlje koja je počinila genocid nad Jermenima u prošlosti, a sada se hvali jer napada Izrael neosnovanim tvrdnjama.
"Setimo se Jermena, Kurda. Vaša istorija govori sama za sebe. Izrael se brani, ne uništava, protiv vaših varvarskih saveznika", rekao je Kac, preneo je "Gardijan".
Erdogan je rekao da Turska obezbeđuje dokumente za slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela na međunarodnom sudu pravde.
"Verujem da će Izrael tamo biti osuđen. Verujemo u pravdu međunarodnog suda pravde", rekao je predsednik Turske, preneo je Rojters.
17:36 12.01.2024
UN osuđuju sistematsko blokiranje pomoći bolnicama na severu Gaze
Izrael dosledno blokira humanitarne konvoje u severnoj Gazi, što otežava donošenje očajnički potrebnog goriva i druge pomoći tamošnjim bolnicama, saopštile su u petak Ujedinjene nacije.
Nakon planiranja misija pomoći na severu, agencije UN su saopštile da su njihovi konvoji bili podvrgnuti sporim i nepredvidivim inspekcijama, a potom i skoro sistematskom odbijanju izraelske strane da nastave.
„Operacije na severu [su] sve komplikovanije“, rekao je Andrea De Domeniko, šef kancelarije UN-ove agencije za pomoć OCHA na palestinskim teritorijama, prenosi Tajms of Izrael.
16:38 12.01.2024
Sve internet i telekomunikacione usluge u Gazi prekinute su kao rezultat izraelskog bombardovanja palestinske teritorije, saopštio je glavni operater Paltel, prenosi Tajms of Izrael.
„Sa žaljenjem objavljujemo da su sve telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze izgubljene zbog agresije koja je u toku. Gaza je ponovo zatamnjena“, navode iz Paltela u objavi na društvenim mrežama.
15:58 12.01.2024
Izraelsko vazduhoplovstvo i trupe koje deluju u Pojasu Gaze uništile su više od 700 Hamasovih raketnih bacača od početka kopnene ofanzive, saopštila je izraelska vojska (IDF).
IDF kaže da su kopnene trupe zaplenile stotine raketa, uključujući projektile dugog dometa, i locirali mnoge lansere, dok vojska radi na uništavanju Hamasovih sposobnosti za lansiranje raketa.
15:16 12.01.2024
Južna Afrika: Izrael nije uspeo da opovrgne dokaze o genocidu nad Palestincima
Južnoafrički ministar pravde Ronald Lamola rekao je u saopštenju ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu da Izrael nije uspeo da iznese dokaze protiv tvrdnji Južne Afrike da čini genocid nad Palestincima u Gazi.
„Država Izrael danas nije uspela da opovrgne ubedljiv slučaj Južne Afrike koji je juče iznet pred Međunarodnim sudom pravde. Stojimo iza činjenica, zakona i svih dokaza koje smo podneli“, kaže Lamola, dodajući da u svetlu odbrane Izraela danas, Južna Afrika i dalje veruje da se ta država ponaša u suprotnosti sa Konvencijom o genocidu, prenosi Tajms of Izrael.
11:54 12.01.2024
OHCHR: Izrael više puta prekršio međunarodno pravo tokom ofanzive u Pojasu Gaze
Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je Izrael više puta prekršio međunarodno humanitarno pravo od kada je pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.
Portparol OHCHR Elizabet Trosel rekla je da je Izrael više puta prekršio osnovne principe međunarodnog humanitarnog prava i da je ta kancelarija već ukazivala na to da izraelske snage prilikom napada na Pojas Gaze ne vode računa o razlikovanju ciljeva, proporcionalnosti i merama za zaštitu civila, prenosi Rojters.
Visoki komesar je naglasio da kršenje tih obaveza predstavlja rizik za pozivanje na odgovornost za ratne i druge zločine, navela je Trosel.
11:31 12.01.2024
Izrael pred MSP: Izraelske vojne akcije u Gazi su samoodbrana od Hamasa
Izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija, izjavio je danas pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker na otvaranju drugog dana saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.
Beker je rekao da je Južna Afrika u četvrtak tokom prvog dana saslušanja pred MSP iznela, kako je naveo, priču koja iskrivljuje činjenice, optužujući Izrael za genocid u Pojasu Gaze.
"Ukoliko je bilo dela genocida, ona su počinjena protiv Izraela", naveo je Beker, a prenosi Rojters.
Beker je pozvao MSP da odbije zahteve Južne Afrike za hitan završetak izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.
Zahtevi Južne Afrike za momentalno zaustavljanje izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze učinili bi da Izrael ostane bez odbrane i zbog toga podnošenjem te predstavke Pretorija nastoji da osujeti "inherentno pravo Izraela da se odbrani", istakao je Beker.
"Hamas traži genocid nad Izraelom", naveo je Beker u izraelskom odgovoru na tužbu Južne Afrike.
Beker je naveo da Izrael traži da zaštiti svoj narod u skladu sa zakonom, čak i kada se suočava sa, kako je naveo, "bezdušnim neprijateljem odlučnim da tu činjenicu iskoristi protiv njega".
09:50 12.01.2024
IDF: U Kan Junisu ubijen jedan od vodećih komandanata Hamasa
Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su njihovi pripadnici tokom operacija u Kan Junisu ubili desetine operativaca Hamasa među kojima i komandanta elitne jedinice Nukba, za kojeg tvrde da je učestvovao u prvom napadu 7. oktobra 2023. godine, preneo je Tajms of Izrael.
09:50 12.01.2024
Izrael iznosi odbranu pred MSP
Izrael će danas odgovoriti na optužbe koje je Južna Afrika iznela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze predstavlja navodni genocid.
Južna Afrika, koja je u decembru podnela tužbu MSP, zatražila je u četvrtak od sudija da nalože Izraelu da odmah zaustavi ofanzivu u Pojasu Gaze.
Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela na navodni genocid u Pojasu Gaze, navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.
Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.
Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.
Izrael je ceo slučaj nazvao "apsurdnim" i optužio Južnu Afriku da igra ulogu "đavoljeg advokata" za Hamas.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala