- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Umro najstariji Srbin: Deda Živan preminuo u 107. godini

© Foto : video skrinšot/JutjubŽivan Popović
Živan Popović - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
Pratite nas
Junačko srce dede Živana Popovića iz Arilja prestalo je jutros da kuca u 107. godini, javlja portal "Užice - Oglasna tabla".
Živan Popović je bio druga najstarija osoba u Srbiji, posle Milke Bauković, i treći najstariji muškarac na Balkanu, iza Ilije Čočana i Josifa Rusa.
Kako je na društvenim mrežama navedeno, deda Živan bio je najstariji Ariljac i Srbin. Rođen je 30. januara 1917. godine, u selu Latvica, opština Arilje, Zlatiborski okrug.
Kako se navodi, u svojoj trošnoj kućici živeo je sam, iako je imao više od 30 potomaka.
On je postao najstariji živi čovek u Srbiji nakon smrti 107-godišnjeg Sime Ivoševića, 22. oktobra prošle godine.

Bio i četnik i partizan

Kada je izbio Drugi svetski rat, Živan je prvo mobilisan u četnike, gde je proveo godinu dana i učestvovao u pet borbi, između ostalog i sa ljotićevcima, a zatim u partizane, gde je takođe proveo godinu dana i jednom se čak našao pred streljačkim strojem, ali se spasao.
Uspeo je čak da pobegne iz vojne bolnice, iz fašističkog logora u Skoplju, zahvaljujući jednoj ženi koja mu je kroz žicu proturila civilno odelo. U tom odelu uspeo je da prođe celu okupiranu Srbiju i stigne do svojih Latvica.
Posle rata posvetio se poljoprivredi, napravio je kuću u rodnom selu i stekao porodicu. Ženio se dva puta, 1937. i 1951. godine. Prva žena, sa kojom je imao petoro dece, umrla je 1950. godine. Druga supruga, sa kojom je imao dve ćerke, preminula je 2004. godine. Imao je i jednu usvojenu devojčicu, poćerku.
Široj javnosti postao je poznat tako što je sa 102 godine bio najstariji aktivni lovac u Srbiji, ali i celoj Evropi, preneo je Blic.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala