- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Protivvazdušni raketni sistem Pancir S1 - Sputnik Srbija

UŽIVO Letonija šalje Kijevu novi paket vojne pomoći; Uništena dva ukrajinska skladišta municije

Pratite nas
Tri ukrajinska drona presretnuta su iznad Rostovske, Tulske i Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ruske nevođene rakete S-8 pogodile su uporište Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu. Američka administracija podržava zakon koji bi omogućio konfiskaciju 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:41 11.01.2024
U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Strana“.
21:36 11.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.
20:55 11.01.2024
Sjedinjene Američke Države prestale su da isporučuju oružje i vojnu tehniku Ukrajini zbog nedostatka budžetskih sredstava za takve programe, potvrdio je na redovnom brifingu za novinare koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Da. Izdali smo poslednji paket iz raspoloživih rezervi za koji smo imali finansijska sredstva“, rekao je predstavnik Bele kuće, komentarišući isporuke oružja Kijevu.

„Veoma je važno da Kongres (SAD) reaguje na ovaj zahtev (za izdvajanje dodatnih budžetskih sredstava za Ukrajinu) koji se tiče nacionalne bezbednosti, kako bismo dobili dalje finansiranje“, objasnio je Kirbi.
„Pomoć koju smo pružali sada je potpuno zaustavljena“, naglasio je on.
Prema njegovoj oceni, „potreba (da se Kijevu obezbedi novo američko oružje) sada je akutna, posebno u zimskim mesecima“.
20:08 11.01.2024
Letonija će poslati Ukrajini novi paket vojne pomoći, u kojima će biti oružje i zimska oprema, izjavio je predsednik ove zemlje Edgars Rinkevičs, prenosi portal nacionalne državne televizije i radija „lsm.lv“.
„Informisao sam predsednika Ukrajine o paketu pomoći, koji uključuje haubice, artiljerijske granate, protivtenkovsko oružje, rakete PVO, minobacače, helikoptere, bespilotne letelice i ličnu zimsku opremu“, istakao je Rinkevičs.
On je ocenio da faktička državna i javna pomoć koju Letonija šalje Ukrajini iznosi oko 1 odsto bruto domaćeg proizvoda ove baltičke republike i premašuje 600 miliona evra.
Riga i Kijev potpisali su u četvrtak memorandum o razumevanju o vojnoj saradnji za zajedničku realizaciju projekata u odbrambenoj i bezbednosnoj industriji.
19:25 11.01.2024
Ukrajinske snage izvele su napad na stambene višespratnice u Kujbiševskom okrugu Donjecka višecevnim raketnim bacačima „grad“, javio je dopisnik Sputnjika.
Usled brojnih pogodaka uništeni su stanovi, a zabeleženi su požari i oštećenja na gasovodima.
Prema saopštenju predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine, ukrajinske oružane snage su u protekla 24 časa gađale teritoriju DNR 22 puta, ispalivši 68 jedinica municije. Povređena su dva civila, a oštećena su tri stambena objekta.
18:49 11.01.2024
Ruska PVO oborila je dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Berdjanska, saopštile su operativne službe.
„Jedinica vojne komande u Berdjansku pronašla je i identifikovala bespilotne letelice kao udarne dronove-samoubice UJ-25 ‘skajlajn’ ukrajinske kompanije ‘Ukrdžet’, opremljene punjenjem od 3 kg plastike i kasetnim udarnim elementima. Ranije su bespilotne letelice ovog tipa već vršile napade na grad, kada je jedan uništen stambeni objekat, a tri su oštećena“, navodi se u saopštenju.
16:39 11.01.2024
Situacija na nekoliko pravaca na istoku ostaje teška za ukrajinsku vojsku, saopštio je komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski na svom Telegramu.
Sirski je objasnio da su napeti pravci artjomovski, kupjanski i limanski.
12:25 11.01.2024
Ruski dron - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
RUSIJA
Putin: Naši dronovi su efikasni, moramo biti ispred protivnika
12:22 11.01.2024
Glavno sa ruskog Ministarstva odbrane:
▪na kupjanskom pravcu odbijena su četiri ukrajinska kontranapada u područje Sinkovke, gubici neprijatelja – oko 85 ljudi, tenk, dva borbena vozila.
▪Na krasnolimanskom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 160 ljudi.
▪U donjeckom i južnodonjeckom pravcu Oružane snage Ukrajine zajedno izgubile su oko 405 ljudi, dva oklopna transportera i 18 vozila.
▪Na zaporoškom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 30 ljudi, na hersonskom - takođe oko 30.
▪Na meti ruskih raketa našla su se dva ukrajinska skladišta municije, oboreno je 29 dronova.
10:10 11.01.2024
Ukrajinske snage granatirale Belgorod, desetoro poginulih - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
RUSIJA
Rusija: I Češka odgovorna za teroristički napad na Belgorod
07:37 11.01.2024
Ukrajinske vlasti pregovaraju sa zemljama NATO-a da se njihovi ratni brodovi uključe u osiguranju takozvanih privremenih koridora koje je otvorio Kijev nakon prekida važenja sporazuma o žitu, saopštio je komandant Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Nežpapa.
"Takvi pregovori su u toku, između ostalog i o uključivanju brodova NATO-a kako bi se osigurala bezbednost civilnog brodarstva u lukama Ukrajine. Kada će to biti sprovedeno, i hoće li, trenutno nema informacija. Lično sam pitao svoje partnere o tome", rekao je on u intervjuu "Ukrajinskoj pravde“.
Istovremeno, Neizžpapa nije precizirao o kojim brodovima je reč.
On je takođe dodao da će, pored dva minolovca, čiju predaju Ukrajini je krajem decembra 2023. najavila Velika Britanija, Kijev će od Holandije dobiti jedan protivminski brod, a 2025. godine još jedan.
07:19 11.01.2024
Prestanak podrške SAD dovešće do poraza Ukrajine, smatraju u Kijevu. Ovu ocenu izneo je na Si-Bi-Esu novinar te televizijske kuće Kris Livsi.
„Kijev je prestravljen“, rekao je on, komentarišući reči voditelja o izgledima da Vašington nastavi da izdvaja sredstva za podršku Ukrajini.
„Ukrajinci strahuju da bez dodatnog finansiranja neće moći da prežive sledeću bitku“, primetio je novinar.
Prema rečima Livsija, on je u Kijevu razgovarao sa neimenovanim ukrajinskim poslanikom.
„Ona je rekla da će Ukrajina biti gotova ako ne dobiju dodatnu pomoć od Sjedinjenih Država“, zaključio je novinar.
07:15 11.01.2024
Bela kuća će podržati predlog zakona koji bi omogućio konfiskaciju zamrznute ruske imovine i njeno prebacivanje u Ukrajinu, piše Blumberg.
„Administracija (predsednika SAD Džozefa Bajdena) „u principu“ podržava predlog zakona koji bi omogućio konfiskaciju sredstava, navodi se u novembarskom memorandumu Saveta za nacionalnu bezbednost (savetodavno telo predsednik SAD) poslatom Komitetu Senata za spoljne poslove“, navodi se u tekstu.
Napominje se da je Džozef Bajden odlučio da podrži ideju o konfiskaciji ruske imovine, pošto su republikanci blokirali izdvajanje dodatne pomoći Kijevu u iznosu od 60 milijardi dolara.
07:08 11.01.2024
Kijev je pokušao da napadne dronovima tri ruska regiona, navodi Telegram kanal Ministarstva odbrane.
„11. januara, oko 04.30 po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistema presreli su tri ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Rostovske, Tulske i Kaluške oblasti“, navodi se u saopštenju.
Niko nije povređen.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala