- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Dženin, Zapadna Obala - Sputnik Srbija

UŽIVO Netanijahu optužio Južnu Afriku za licemerje zbog tužbe za genocid /video/

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 97. dan. Od početka sukoba u Gazi stradalo je više od 23.300 Palestinaca, a ranjeno njih 59.000. Više od 330 poginulih na Zapadnoj obali od 7. oktobra. Izrael na optuženičkoj klupi Međunarodnog suda pravde pod optužbom za genocid u ratu u Pojasu Gaze.
"Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid", rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim i zahtevao hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da su licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN, uz ocenu da bi optužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi mogla da se dogodi samo u "svetu okrenutom naglavačke".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:56 11.01.2024
21:36 11.01.2024
Stanovnici Gaze su suočeni sa glađu i više humanitarne pomoći mora stići, rekao je novinarima portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.
On kaže da u Gazu ne dolazi dovoljno kamiona pomoći:
„Nema dovoljno kamiona koji ulaze, nismo zadovoljni sadašnjim nivoom“.
Kirbi je ponovio da Amerika odbacuje optužbe za genocid u Hagu, rekavši novinarima da tvrdnje iznete na sudu neće sprečiti SAD da se postaraju da Izrael ima ono što mu je potrebno da se brani, prenosi Tajms of Izrael.
„Nastavićemo da ih snabdevamo sredstvima i mogućnostima koje su im potrebne da to urade“, kaže Kirbi.
20:17 11.01.2024
18:40 11.01.2024
Netanijahu optužio Južnu Afriku da podržava „čudovišta“
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu optužio je Južnu Afriku da „predstavlja čudovišta“ i „optužuje Izrael za genocid“ dok se ta zemlja "bori protiv genocida“.
On je dodao da je slučaj u Hagu dokaz „sveta okrenutog naglavačke“, prenosi Tajms of Izrael.
„Teroristička organizacija vrši najgori zločin protiv jevrejskog naroda od Holokausta, a sada dolazi neko da ih brani u ime Holokausta. Kakav bezobrazluk“, kaže Netanijahu u video izjavi.
On je rekao da "licemerje Južne Afrike vrišti do nebesa" i dodao da će Izrael zadržati pravo da se brani sve dok ne postigne "potpunu pobedu".
18:23 11.01.2024
17:28 11.01.2024
17:10 11.01.2024
Izvršni direktor organizacije Hjuman rajts voč (HRV) Tirana Hasan izjavila je danas da međunarodna zajednica mora da osigura da se Izrael pridržava odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu i pohvalila Južnu Afriku zbog pokretanja postupka zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.
"Ako Izrael ne poštuje mere ili odluka suda, onda je na međunarodnoj zajednici da osigura da se izvrši pritisak kojim bi Izrael bio ohrabren da zaista primeni mere", rekla je Hasan za Rojters.
Ona je dodala da se od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra dešavaju "flagrantna kršenja međunarodnog humanitarnog prava".
"Uspeli smo da dokumentujemo elemente jednog zločina - zločina gladovanja", navela je Hasan.
Prema njenim rečima, izraelske vlasti nisu napustile "metod izgladnjivanja" čak ni nakon objave HRV-a.
16:59 11.01.2024
Studenti jevrejskog porekla tužili Univerzitet Harvard zbog antisemitizma
Studenti jevrejskog porekla tužili su Univerzitet Harvard u Bostonu zbog toga što, kako tvrde, dozvoljava da studentski kampus bude "bastion rasprostranjenog antisemitizma", preneli su danas američki mediji.
U tužbi podnetoj u sredu uveče u Bostonu, u saveznoj državi Masačusets, studenti su optužili elitni univerzitet Harvard da "selektivno" sprovodi svoje propise i izbegava da zaštiti od uznemiravanja studente jevrejskog porekla ignorišući njihove molbe i angažujući profesore koji podržavaju anti-jevrejsko nasilje i šire antisemitsku propagandu, prenosi Rojters.
Studenti su tužili i bivšu predsednicu Univerziteta Harvard Klodin Gej koja je podnela ostavku prošle nedelje, suočena sa teškim kritikama zbog odgovora na antisemitizam u kampusu nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine.
U tužbi studenata jevrejskog porekla se traži donošenje pravnih mera uključujući zabranu kršenja saveznog zakona o građanskim pravima koji ne dozvoljava diskriminaciju.
Drugi američki univerziteti, uključujući Univerzitet u Njujorku i Univerzitet Kalifornija u Berkliju suočavaju se sa sličnim tužbama.
16:18 11.01.2024
16:05 11.01.2024
Proizraelski i propalestinski protesti ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu
Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gde je danas otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.
Hiljade pristalica Izraela pevale su pesme, nosile holandske i izraelske zastaveimarširale do zgrade suda, a među demonstrantima su bili i rođaci kidnapovanih ili ubijenih civila u napadu Hamasa 7. oktobra, prenosi Rojters.
Propalestinski demonstranti pratili su postupak na velikom ekranu, na manje od 100 metara od pristalica Izraela, paleći baklje u bojama palestinske zastave.
Holandska policija je sve vreme stajala između dve grupe demonstranata i nisu prijavljeni ozbiljniji incidenti.
15:18 11.01.2024
Blinken: Put ka osnivanju palestinske države najbolji način za stabilizaciju regiona i izolaciju Irana
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je put ka osnivanju palestinske države najbolji način da se stabilizuje Bliski istok i izoluju Iran i njegovi saveznici.
"Ako se krene tim putem, to je najbolji mogući način za izolaciju i marginalizaciju Irana i njegovih saveznika koji prave toliko problema - nama i skoro svim ostalim zemljama u regionu", rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa egipatskim predsednikom Fatahom el Sisijem u Kairu, prenosi Rojters.
Blinkenova poseta Kairu, usledila je dan nakon što su Egipat i Jordan upozorili da izraelska vojna akcija, u kojoj je ubijeno više od 23.000 Palestinaca, ne sme da dovede do iseljavanja više od dva miliona ljudi iz Pojasa Gaze ili do izraelske okupacije te oblasti.
15:16 11.01.2024
IDF: Na Zapadnoj obali ubijen operativac palestinskog Islamskog džihada
Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je na severu Zapadne obale ubijen operativac palestinske grupe Islamski džihad Majdi Abd el Latifa Fašafša.
"Rezervisti elitne jedinice Duvdevan i službenici granične policije, koji su delovani u selu Džaba na severu Zapadne obale, ubili su traženog višeg operativca palestinskog Islamskog džihada", naveli su iz IDF-a, prenosi Tajms of Izrael.
Dodaje se da je u akciji zaplenjeno oružje iz kuće pripadnika Islamskog džihada i drugih objekata u selu, kao i da je jedan Palestinac uhapšen.
15:08 11.01.2024
MSP Izraela: Južna Afrika deluje kao pravna produžena ruka Hamasa
Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danas da je Južna Afrika "pravna produžena ruka Hamasa", nakon što je ta zemlja predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.
"Južna Afrika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka terorističke organizacije Hamas, u potpunosti je iskrivila stvarnost u Gazi i ignorisala činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gde su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane, samo zato što su bili Izraelci, u pokušaju da izvrše genocid", napisao je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na društvenoj mreži X.
Dodao je da Južna Afrika "nastoji da dozvoli Hamasu da se vrati u Izrael i počini ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i seksualne zločine koje su više puta počinili 7. oktobra".
"Predstavnici Hamasa u sudu, južnoafrički advokati, takođe ignorišu činjenicu da Hamas koristi civilno stanovništvo u Gazi kao živi štit i da deluje iz bolnica, škola, skloništa Ujedinjenih nacija, džamija i crkava sa namerom da ugrozi živote stanovnika Pojasa Gaze", naveo je Hajat.
Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.
Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida.
Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim i zahtevao hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.
Izrael će izneti svoj odgovor pred sudom sutra.
14:08 11.01.2024
Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 23.469 Palestinaca
Najmanje 23.469 Palestinaca stradalo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa.
Dodaje se da su povređene još 59.604 osobe, prenosi Rojters.
Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca.
12:25 11.01.2024
Izrael ne očekuje da će MSP narediti prekid rata
Izraelsko Ministarstvo pravde ne očekuje da će Međunarodni sud pravde u Hagu zahtevati od Izraela da prekine rat u Pojasu Gaze.
Južna Afrika je uložila hitan zahtev MSP-u da primora Izrael da "odmah obustavi" svoje vojne operacije u Gazi.
Neimenovani zvaničnici u Ministarstvu izjavili su da bi MSP mogao izdati neke sudske naloge protiv Izraela, ali da neće narediti momentalnu obustavu borbi.
Takvi nalozi, smatraju oni, pre bi mogli da se odnose na zahtev da Izrael dozvoli dopremanje više pomoći u Pojas Gaze, formira istražno telo ili da omogući Palestincima povratak domovima na severu enklave.
12:25 11.01.2024
IDF: Nastavljaju se borbe u južnoj i centralnoj Gazi
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se borbe vode u južnom i centralnom delu Pojasa Gaze.
IDF navodi da se je ubijeno više od 10 naoruženih pripadnika Hamasa u Magaziju, kao i pet operativaca te palestinske grupe u Kan Junisu.
10:29 11.01.2024
08:40 11.01.2024
Blinken u poseti Egiptu, razgovaraće sa El-Sisijem o zaustavljanju rata u Gazi
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće danas u Egiptu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem o zaustavljanju rata u Pojasu Gaze.
Blinken se u sredu sastao sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali.
To je četvrta poseta Blinkena regionu Bliskog istoka od početka rata u Pojasu Gaze, radi sprečavanja širenja sukoba.
07:32 11.01.2024
Izrael danas pred sudom u Hagu zbog optužbe za genocid
Tel Aviv danas će se naći na optuženičkoj klupi Međunarodnog suda pravde pod optužbom za genocid u ratu u Pojasu Gaze.
Izraelski predsednik Isak Hercog, međutim, odbacio je optužbe kao "okrutne i besmislene".
Južna Afrika je, naime, podnela tužbu sud u Hagu kako bi primorala Izrael da odmah obustavi vojne operacije u Gazi.
Bajdenova administracija, uoči suđenja, ponovila je da se protivi suđenju, ističući da su optužbe neosnovane.
"Izrael ima pravo da se brani od Hamasovih terorističkih akata", izjavio je Metju Miler, potparol Stejt departmenta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala