Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stejt department odobrio prodaju raketa „džavelin“ tzv. Kosovu

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju tzv. Kosovu raketa „džavelin“ u vrednosti od 75 miliona dolara, saopštila je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti Pentagona, koja je odgovorna za isporuke vojne tehnike i oružja u inostranstvu na osnovu međuvladinih sporazuma.
U saopštenju se ističe da bi Prištini moglo biti prodato 246 raketa „džavelin“ i 24 laka višecevna lansera.
U Pentagonu tvrde da će planirana prodaja ovog oružja „omogućiti realizaciju interesa Sjedinjenih Američkih Država u oblasti nacionalne bezbednosti putem podrške partnera, koji predstavlja važnu političku i ekonomsku snagu u Evropi“.
„Planirana prodaja ojačaće dugoročnu odbrambenu moć Kosova i sposobnost da zaštiti svoj suverenitet, teritorijalni integritet i zadovoljiće njegove potrebe sa tačke gledišta nacionalne odbrane. Kosovo neće imati poteškoća da integriše ovo naoružanje u svoje oružane snage“, ističe se u saopštenju.
Podsetimo, ranije danas, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hil obavestio je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „džavelin“. Predsednik Srbije je rekao da je to veliko razočaranje za našu zemlju.
Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci potvrdio je da su započete procedure za kupovinu protivtenkovskih raketa "džavelin" za tzv. Kosovo od SAD i istakao da je odluka o toj nabavci deo plana tranzicije KBS u vojsku.
Pogledajte i:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
SRBIJA
Skandalozno priznanje Hila Vučiću: Naoružavamo Prištinu! Predsednik Srbije: Ovo je veliko razočaranje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala