- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD priznale propuste u kontroli isporuka oružja Ukrajini

© AP Photo / Patrick SemanskyPogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Pentagon nije na odgovarajući način kontrolisao isporuke oružja Ukrajini, a više od polovine pošiljki u visini od 1,6 milijardi dolara za sada nije evidentirano, proizlazi iz izveštaja generalnog inspektora Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država.
U izveštaju je precizirano da je „Ministarstvo odbrane poboljšalo monitoring krajnje primene oružja“ koje je isporučeno Ukrajini nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, iako „resor nije u potpunosti ispunio zahteve programa monitoringa“.
Prema objavljenim podacima, naoružanje u vrednosti od oko milijardu dolara od ukupno isporučenih pošiljki u iznosu od 1,699 milijardi ostaje nepoznato. Situacija o monitoringu takođe je otežana zbog činjenice da Pentagon nije vodio spisak inventara isporučenog naoružanja.
Pored toga, rad inspektora bila je otežana i zbog njihovog ograničenog kretanja u Ukrajini, nedostatka osoblja, uključujući u zemljama partnerima preko kojih se vrši tranzit isporuka američkog oružja.
U dokumentu se ističe da u okviru ovog pregleda nije bilo moguće utvrditi da li je bilo preprodaje ili druge preraspodele američke odbrambene pomoći.

„Trenutno, kabinet generalnog direktora Ministarstva odbrane ima svoje saradnike u Ukrajini i služba za krivične istrage ovog resora nastaviće da istražuje sumnje o kriminalnim aktivnostima, povezanim sa isporukama odbrambene pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Prema dokumentu, bez odgovarajuće kontrole, rizik od krađe ili preusmeravanja oružja koje SAD šalje Kijevu u treće zemlje ostaje.
Objavljivanje dokumenta dešava se u svetlu pokušaja administracije da obezbedi saglasnost Kongresa za izdvajanje novog paketa odbrambene pomoći Kijevu.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala