- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada: Ukrajinski sukob je za Džonsona bio šansa za političku reanimaciju

© AP Photo / Matt DunhamBivši britanski premijer Boris Džonson
Bivši britanski premijer Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Ukrajinski sukob je za Borisa Džonsona bio perspektivna šansa da reanimira svoju karijeru, navodi se u komentaru ambasade Rusije u Londonu o nedavnim pokušajima bivšeg britanskog premijera da se opravda zbog raspada mirovnog sporazuma Moskve i Kijeva.
Rusko diplomatsko predstavništvo navodi da je na početku specijalne operacije Rusije u Ukrajini pozicija Borisa Džonsona već visila o koncu, te da on uopšte nije ništa činio za budućnost Ukrajine ni Ukrajinaca, već se radilo o samopromociji i političkom opstanku.
U ambasadi su istakli da je „sposobnost bivšeg premijera da negira ono što je očigledno, odavno postala predvidiva“ i podsetili su na „tragične posledice“ njegove odluke da poremeti usvajanje predloga „Sporazuma o trajnoj neutralnosti i bezbednosnim garancijama Ukrajine“, pripremljenog tokom pregovora.
„To je otvaralo mogućnost za prekid borbi, izbegavanje produženja sukoba koji je bio poguban po Ukrajinu, garantovanje mirnog vanblokovskog statusa zemlje i ono što je najvažnije, sprečavanje novih žrtava i razaranja. Da li bivši premijer shvata koliko je odgovoran za to? Mada, to mu trenutno verovatno nije važno“, naglasili su u ambasadi.
U komentaru se takođe navodi da uprkos pokušajima da negira svoju odgovornost, Džonsonove izjave u cilju svoje odbrane, svejedno, nisu protivrečne jasnom priznanju Kijeva o neuspehu sporazuma.
„Džonson je direktno izjavio da će svaki dogovor sa Rusijom biti veoma štetan. Savetovao je da se nastave borbena dejstva, jer Rusija mora da izgubi“, prokomentarisali su u diplomatskoj misiji Džonsonovu izjavu za zapadne medije kao odgovor na optužbe iz Moskve.
Ruska ambasada zaključuje da je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tada očigledno bio potreban ovakav nedvosmislen signal od „glavnog zaštitnika“, kako bi se povukao iz pregovaračkog procesa.
Bivši britanski premijer Boris Džonson izjavio je u sredu da nije bio umešan u prekid mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u proleće 2022. godine.
Krajem novembra, šef frakcije stranke „Sluga naroda“ u Vrhovnoj radi David Arahamija izjavio je da je u proleće 2022. godine tadašnji britanski premijer Boris Džonson odvratio Kijev da završi sukob u Ukrajini, pozivajući ga da ništa ne potpisuje sa Rusijom.
Rusko-ukrajinski pregovori vođeni su u Istanbulu tokom proleća 2022. godine, a Arahamija je bio jedan od članova ukrajinske delegacije.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala