- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pogrešne koordinate dovele do slučajnog otkrića velikog kosmičkog čuda

CC0 / rawpixel.com / north / zvezde
zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Astronomi su slučajno otkrili kosmičko čudo bez zvezda koje svojom misterioznom izolacijom dovodi u pitanje galaktičke norme.
Sasvim slučajno astronomi su naišli na kosmičku enigmu pod nazivom J0613+52, koja je od nas udaljena 270 miliona svetlosnih godina. Ovaj masivni galaktički objekat prkosi konvencionalnim galaktičkim normama bez naizgled vidljivih zvezda i izaziva naše razumevanje galaktičkih formacija.
Predvođeni astrofizičarkom Karen O'Nil iz opservatorije Grin Benk, astronomi su koristili teleskope Grin Benk i Arecibo i radio teleskop Nenkej za proučavanje galaksija sa niskim površinskim sjajem, odnosno slabo osvetljenih kosmičkih tela sa minimalnim brojem zvezda zbog njihovog sastava - gasa i tamne materije, piše portal Sajens alert.

Za otkriće "krive" pogrešne koordinate

Slučajno otkriće se dogodilo kada je greška u koordinatama Grin Benka dovela teleskop u neistraženu oblast svemira. Tamo se pokazalo da je J0613+52 entitet kojim dominira gas, koji pokazuje očekivane karakteristike spiralne galaksije, uključujući Doplerov pomak koji ukazuje na galaktičku rotaciju.
Astronomi su bili zapanjeni da ova kosmička anomalija izgleda da nema vidljivih zvezda i da je stajala izolovana i neometana tokom svog postojanja od 13,8 milijardi godina.
„Ne pokazuje formiranje zvezda kako bismo očekivali, verovatno zato što je njegov gas previše difuzan. U isto vreme, previše je udaljena od drugih galaksija koje bi joj pomogle u formiranju zvezda kroz bilo kakve susrete“, objašnjava O'Nilova.

Kosmičko čudo

Ovo slučajno otkriće dovodi u pitanje normu formiranja galaksija i sugeriše potencijalno postojanje obližnje primordijalne galaksije sastavljene prvenstveno od drevnog gasa. Međutim, njegova mračna i nedokučiva priroda predstavlja izazove za dalje proučavanje, potencijalno ograničavajući posmatranja isključivo na radio talasne dužine.
Pomenuto otkriće predstavljeno je na 243. sastanku Američkog astronomskog društva i podstaklo je astronome da uz pomoć moćnih radio-teleskopa razmotre slične misteriozne objekte na nebu. Ipak, retkost ovog otkrića otvara mogućnost da J0613+52 može biti jedinstven fenomen, nešto poput kosmičkog čuda koje samo lebdi kroz milijarde godina, nepromenjeno od postanka svemira.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala