- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljen sastav nove vlade u Francuskoj

© AP Photo / Ludovic MarinPremijer Francuske Gabrijel Atal
Premijer Francuske Gabrijel Atal - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
U Francuskoj je objavljen sastav nove vlade premijera Gabrijela Atala u kojoj će Stefan Sežurne zameniti Katrin Kolona na mestu ministra inostranih poslova, dok najveće iznenađenje predstavlja izbor Rašide Dati, bliske savznice nekadašnjeg predsednika Nikole Sarkozija za ministra kulture.
Kako je navela Kancelarija predsednika Francuske Emanuela Makrona, ministar finansija Bruno le Mer, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, ministar odbrane Sebastijan Lekorni i ministar pravde Erik Dipon-Moreti ostali su na funkcijama, preneo je Frans24.
Ipak, najveće iznenađenje je Rašida Dati iz stranke Republikanci, čiji je lider Erik Sioti najavio je da će je isključiti iz stranke nakon imenovanja za ministra kulture. Sioti smatra da je prihvatajući funkciju Dati "izašla van političke porodice Republikanaca", preneo je Tanjug pisanje lista "Mond".
"Mi smo u opoziciji, tako da sa žaljenjem konstatujemo posledice njenog izbora", naveo je Sioti u saopštenju.
Novi ministar rada je Katrin Votren, a na mesto ministra nacionalnog obrazovanja, omladine, sporta i Olimpijskih i Paraolimpijskih igara dolazi Ameli Udea-Kastera.
Na poziciji ministra poljoprivrede biće Mark Fesno, ministar životne sredine je Kristof Bešu, a ministar za rodnu ravnoproavnost Aurora Berže.
Makron je imenovao Atala za premijera pre dva dana. On je zamenio Elizabet Born, koja je podnela ostavku posle 20 meseci na čelu vlade Francuske.
Atal (34) je najmlađi premijer u modernoj istoriji Francuske.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala