- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nariškin: Amerika radi na stvaranju „pete kolone“ u Rusiji

© Sputnik / Maksim Zaharov / Uđi u bazu fotografijaLNR
LNR  - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države rade na stvaranju „pete kolone“ u Rusiji i u tom cilju nameravaju da intenziviraju rad sa Rusima, polaznicima američkih programa razmene, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.
On je naveo podatke Stejt departmenta, prema kojima broj ruskih stipendista američkih obrazovnih i kulturnih programa, kao što su Access, Advance, FLEX, Fulbright, Global UGRAD, Summer Work and Travel, premašuje 80.000 ljudi.
„Amerikanci smatraju da bi uz 'odgovarajuću obradu' oni mogli da zamene nesistemsku opoziciju koja je masovno pobegla na Zapad i da postane osnovni element pete kolone“, saopštio je Nariškin.
Spoljnoobaveštajna služba takođe navodi da SAD nameravaju da intenziviraju rad sa Rusima koji su bili na programima razmene u SAD u cilju mešanja u predsedničke izbore u Rusiji.
„Vašington radi na obnavljanju kontakata sa takvim građanima, uspostavljanja poverljive komunikacije sa njima. U budućnosti je planirano da se pređe na aktivno uključivanje bivših stipendista u političku borbu protiv ruske vlasti“, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, planirano je održavanje obuka u pograničnim zemljama sa Rusijom.
„Glavni akcenat biće na obuci učesnika da koriste metode izazivanja međunacionalne mržnje, mešanja u izbore i diskreditacije rukovodstva zemlje na društvenim mrežama. Posebna pažnja na sastancima biće posvećena pitanjima bezbedne komunikacije sa američkim 'pokroviteljima'. Vašington se takođe nada da će stipendisti biti uključeni u pripremu novih mehanizama za sankcioni pritisak na Rusiju“, navodi se u izveštaju.
Nariškin je dodao da će službenici američkih obaveštajnih službi od 16. do 18. februara održati u Rigi obuku o metodama raspirivanja mržnje u društvu u Rusiji.
„Očigledno da se uoči predsedničkih izbora u Rusiji Amerikanci hvataju i za najmanju mogućnost da poljuljaju unutrašnju političku situaciju u našoj zemlji“, zaključio je on.
Predsednički izbori u Rusiji biće održani 17. marta 2024. godine.
Pogledajte još:
Pristalica Donalda Trampa  - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
SVET
Najveća godina izbora u istoriji: Šta će svet izglasati 2024. /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala