- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorila Ekvador o posledicama predaje ruske tehnike Vašingtonu

© AFP 2023 / RODRIGO BUENDIAEkvadorski vojnici ulaze u helikopter
Ekvadorski vojnici ulaze u helikopter - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Ambasada Rusije u Ekvadoru obavestila je vlasti te južnoameričke zemlje da bi slanje ruske tehnike u Sjedinjene Američke Države bio neprijateljski korak, izjavio je ambasador Rusije u ovoj zemlji Vladimir Sprinčan za televiziju „Rusija 24“.
„Vlasti Ekvadora upoznate su sa stavom Rusije da isporuka ove tehnike Amerikancima nije potrebna, pogotovo što su je nazvali starim gvožđem. Ona je potrebna onima koji znaju da rukuju tehnikom ruske proizvodnje (misli se na Ukrajinu) i upozorili smo vlasti da bi to bio neprijateljski korak“, rekao je diplomata, komentarišući izjavu predsednika Ekvadora Danijela Noboa o spremnosti da se do kraja januara izvrši razmena stare ruske i ukrajinske tehnike za novu iz SAD, u vrednosti od 200 miliona dolara.
Ambasador je naglasio da diplomate prate razvoj situacije, ali je podsetio da je vojno-tehnička saradnja „prilično zatvorena oblast“.
„Tim pre što je predsednik Ekvadora saopštio o mirovnoj poziciji svoje zemlje u vezi sa specijalnom vojnom operacijom i sukobom u Ukrajini. A slanje ovog takozvanog starog metala bilo bi doprinos sukobu sa jedne strane“, ocenio je on.
Na taj način će vlada Ekvadora prekršiti svoj deklarisani stav o neutralnosti i traženju mogućnosti za posredovanje između Rusije i Ukrajine, zaključio je Sprinčan.
Ekvadorske vlasti nisu precizirale kakvu tehniku žele da razmene – vojnu ili civilnu. Poznato je da zemlja koristi sovjetske helikoptere Mi-171E i sistem „igla“, ali je predaja vojne tehnike trećim zemljama obično zabranjena uslovima ugovora.
Lokalni mediji su pre godinu dana pisali da vlada bivšeg predsednika Giljerma Lasa razmatra predaju ruske tehnike Ukrajini, ali nisu usledila nikakva konkretna dejstva. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je 2023. godine na sastanku sa ambasadorom Ekvadora u Moskvi Huanom Fernandom Olginom Floresom izrazio nadu da Kito neće isporučivati Kijevu oružje.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala