- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veštačka inteligencija osmislila dizajn baterije koja koristi 70 odsto manje litijuma

© Foto : Pexels/Photo by ThisIsEngineering visoke tehnologije
visoke tehnologije - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Veštačka inteligencija (AI) odigrala je ključnu ulogu u stvaranju održivijeg dizajna baterije sa smanjenim oslanjanjem na skupi litijum. Natan Bejker, naučnik u „Majkrosoftu“, predvodio je projekat stvaranja nove baterije.
Mi nismo naučnici za materijale, stoga sam nazvao neke stručnjake koji su radili na velikim projektima baterija sa američkim Ministarstvom energetike... i rekao: „Šta vi mislite? Jesmo li mi ludi?“, rekao je Bejker.
Saradnja vođena veštačkom inteligencijom dovela je do stvaranja održive baterije s manje litijuma, dovodeći u pitanje norme u naučnim eksperimentima o materijalima.

Uloga veštačke inteligencije

Naučni tim usredsredio se na povećanje delotvornosti baterije istraživanjem alternativnih elektrolitskih materijala.
Uz pomoć AI, detaljno su ispitali 23,6 miliona potencijalnih materijala, prilagođavajući utvrđene strukture elektrolita. U roku od nekoliko meseci, algoritam AI identifikovao je nekoliko stotina stabilnih kandidata, ubrzavajući proces koji bi inače mogao da traje godinama. Na kraju su dizajnirali i izradili bateriju koja koristi do 70 odsto manje litijuma od nekih konkurentskih dizajna.
„Ovde su najmodernije metode, u smislu alata za mašinsko učenje, ali ono što ovo stvarno uzdiže, jeste da su stvari napravljene i testirane. Vrlo je lako raditi predviđanja, ali teško je uveriti nekoga da uloži u stvarne eksperimente“, naglašava Rafael Gomez-Bombareli sa Instituta za tehnologiju Masačusets, koji nije direktno uključen u projekt.
Saradnja se proširila i van veštačke inteligencije, jer je Bejker tražio znanja od stručnjaka za baterije. Saradnja s Vijajem Murugesanom i njegovim kolegama u američkoj Nacionalnoj laboratoriji „Pacifik Nortvest“, u saveznoj državi Vašington, pružila je vredne uvide u razvoj nove baterije.

Jedinstveni elektrolit

Nakon što su uključili dodatne kriterijume odabira koje je predložio Murugesanov tim, naučnici su sintetisali jedinstveni elektrolit. Murugesan primećuje nekonvencionalni aspekt tog elektrolita.
„Isticao se, jer je pola onoga što sam očekivao da su atomi litijuma zamenjeno natrijumom. To je vrlo nov recept za elektrolit, a spajanje dva elementa otvara pitanja o osnovnoj fizici o tome kako materijal radi unutar baterije“, pojašnjava Murugesan.
Uprkos uspehu u razvoju ispravne baterije u roku od devet meseci, i Bejker i Murugesan priznaju da još treba optimizovati novi dizajn. Istraživanje vezano za razvoj navedene revolucionarne baterije objavljeno je na repozitorijumu „arXiv“ i čeka recenzije, preneo je „Nju Sajentist“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala