- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Povratak Pančevo film festivala: Ne očekujte previše od kraja sveta

© Foto : Printscreen/YoutubeFilm rumunskog reditelja Radua Žudea - „Ne očekujte previše od kraja sveta“ otvara Pančevo film festival
Film rumunskog reditelja Radua Žudea - „Ne očekujte previše od kraja sveta“ otvara Pančevo film festival - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Nakon četvorogodišnje pauze, na nekoliko lokacija u Pančevu, od 19. do 21. januara, biće održan Pančevo film festival.
Festival će 19. januara u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvoriti film rumunskog reditelja Radua Žudea - „Ne očekujte previše od kraja sveta“.
Tokom tri dana festivala biće prikazano još pet dugometražnih ostvarenja: „Prizvan i pozvan“, „Ekskurzija“, „Zlo ne postoji“, „Lost Country“ i „Disko igrač“.
Tokom drugog i trećeg dana festivala biće prikazani kratkometražni filmovi mladih autora, a kao još jedan bitan segment ističe se program namenjen srednjoškolcima „Mladi žiri“.
Mladi žiri će uz mentorstvo filmske autorke Tamare Broćić analizirati filmove iz ovogodišnje selekcije kratkometražnih filmova iz zemlje i regiona.
Nakon uvodnog predavanja, odgledanih filmova na festivalu, grupa srednjoškolaca će analizirati sve aspekte filmskog stvaralaštva (režiju, scenario, fotografiju, montažu, glumu) i doneti odluku o najboljem kratkom filmu ovogodišnjeg festivala.
Pored filmskih ostvarenja, publika će imati prilike da, kako najavljuju organizatori, pogleda i muzičke spotove alternativnih muzičkih sastava koje su režirali mladi filmski reditelji, kao i da učestvuje u raznovrsnom pratećem, edukativnom i muzičkom programu.
PAFF ove godine ima bogat prateći program, pa će posetioci biti u prilici da učestvuju na radionicama, prisustvuju filmskoj šetnji gradom Pančevom i da uživaju u bogatom muzičkom programu u okviru koga će nastupiti sastavi „Turbo Trans Turisti“ i „Benjd“ i di-džejevi Bukazić i Šikl.
PAFFje manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.
Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.
Ulaz na sve programe je besplatan.
Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ pripao filmu „Kritična zona“ iranskog reditelja Alija Ahmadžadea - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
KULTURA
Završen Festival autorskog filma: Gran pri iranskom filmu „Kritična zona“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala