- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva osuđuje terorističke metode oružanih grupa u Ekvadoru

© AFP 2023 / Rodrigo BuendiaSilы bezopasnosti Эkvadora vo vremя patrulirovaniя na ulicah Kito
Silы bezopasnosti Эkvadora vo vremя patrulirovaniя na ulicah Kito  - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Moskva osuđuje terorističke metode grupa u Ekvadoru i nada se da će vlasti zemlje uspeti same da povrate kontrolu nad situacijom u državi usled nemira, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Izražavamo solidarnost sa Vladom i narodom Ekvadora koji su se suočili sa naglim porastom aktivnosti kriminalnih struktura, usmerenim na destabilizaciju unutrašnje političke situacije. Odlučno osuđujemo terorističke metode koje koriste oružane grupe, uključujući uzimanje talaca.“, izjavila je Zaharova.

Ona je izrazila saučešće porodicama poginulih i poželela brz oporavak povređenima tokom napada kriminalnih grupa.

„Nadamo se da će ekvadorske vlasti uspeti efikasno da obuzdaju razularene kriminalne elemente i da sopstvenim snagama, bez spoljnog mešanja, povrate kontrolu nad situacijom, uspostave mir i red“, kazala je Zaharova.

Zaharova je apelovala na Ruse da uzmu u obzir nestabilnost situacije u Ekvadoru prilikom planiranja putovanja u tu zemlju, a građane Rusije koji se tamo nalaze da izbegavaju posete javnim mestima.
U Ekvadoru su početkom godine izbili neredi u zatvorima iz kojih su pobegle vođe najvećih bandi. Predsednik Noboa uveo je vanredno stanje na 60 dana kako bi angažovao vojsku da uspostavi kontrolu. On je rekao da se u zemlji odvija unutrašnji oružani sukob i naredio je vojsci da neutrališe 22 kriminalne grupe koje broje desetine hiljada učesnika.
Mere vlade izazvale su talas nemira – u ponedeljak veče kriminalci su počeli da pale autobuse i automobile, a u Gvajakilu su odjeknule eksplozije. Naoružane osobe su tokom direktnog prenosa upale u studio televizije „TC“. Policija je uspela da oslobodi sve taoce, a napadači su uhapšeni.
Šef zajedničke komande oružanih snaga Ekvadora Hajme Vela Eraso posle sednice Saveta bezbednosti proglasio je kriminalne grupe vojnim ciljevima i poručio da sa njima neće biti pregovora.
Kako je saopštila policija, tokom nereda u Gvajakilu i susednom Nobolu poginulo je najmanje desetoro ljudi, uključujući dva pripadnika policije.
Pogledajte još:
Vertolet policii Эkvadora nad telestancieй v Kito  - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
SVET
Ekvador podiže vojsku za borbu protiv mafije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala