- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Matija za Sputnjik odgovara na napade sa Zapada: Da se Srpska nije rodila, ne bi ni slavila rođendan

© Tanjug / FOTO SRNA / BORISLAV ZDRINJAMatija Bećković na svečanoj akademiji u Banjaluci
Matija Bećković na svečanoj akademiji u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
„Srpska se rodila na veliki praznik, ali još se ne zna da li je Sveti Stefan izabrao Republiku Srpsku, ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana. To može jedino vreme da razbistri“.
Ovim rečima Matija Bećković za Sputnjik tumači krsnu slavu i rođendan Republike Srpske.
Prilikom velike proslave 9. januara u Banjaluci, Bećkoviću je, pored drugih znamenitih imena srpske i inostrane nauke, kulture, umetnosti, sporta, dodeljen Orden Republike Srpske. On se, kako kaže, nada da će i Srbi uskoro početi, kao Rusi, da nose ordenje.
Orden je ustanovljen 1993. godine i dodeljuje se najistaknutijim ličnostima i institucijama za izvanredan rad i zasluge u stvaranju Republike Srpske, ali i razvoj međudržavne saradnje i doprinos prema državi.
© Foto : RTRS/JutjubSvetlosni šou dronovima
Svetlosni šou dronovima - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Svetlosni šou dronovima
Bećković se čudi primedbama zbog praznika Republike Srpske, a koje pristižu sa svih (zapadnih) strana jer je, kako kaže, normalno da svako ko se rodi proslavi i rođendan.
Da se Republika Srpska nije rodila, ona ne bi ni slavila rođendan. Nema još nikog ko se rodio, a da rođendan nije slavio. Ne razumem primedbe i pitanja zašto Republika Srpska proslavlja svoj rođendan. Bilo je raznih zabrana, ali za tu nisam čuo. Ko se god rodio, zaslužuje da taj dan slavi, pa i Republika Srpska, kaže Bećković za Sputnjik.
Zamerke Amerikanaca da se Dan republike proslavlja baš na verski, odnosno pravoslavni praznik, Bećkovića ne čude, budući da oni, kako kaže, nisu upoznati sa našim kalendarom.
Čuo sam da je Amerika zamerila to što je Srpska svoj dan proslavila na verski praznik. Pa u srpskom narodu nema ni jedan dan, a da na njega ne pada neki verski praznik. Ovde se potrefilo da je Sveti Stefan velika krsna slava i rođendan Republike Srpske. Tako se desilo. Srpska se rodila na Svetog Stefana, prvu žrtvu za Hrista Gospoda, i još se ne zna da li je Sveti Stefan izabrao Republiku Srpsku, ili je Republika Srpska izabrala Svetog Stefana – vreme će to razbistriti, zaključio je Bećković.
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
REGION
Zlo vrišti: Pretnje kao dokaz da je Republika Srpska na - pravom putu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala