- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Lukašenko uručio specijalnu nagradu Ivani Žigon /foto, video/

© Foto : Sputnjiku ustupila Ivana ŽigonGlumica i režiser Ivana Žigon dobitnik je specijalne nagrade beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za režiju predstave „Idiot“.
Glumica i režiser Ivana Žigon dobitnik je specijalne nagrade beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za režiju predstave „Idiot“. - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Pratite nas
Glumica i režiser Ivana Žigon dobitnik je specijalne nagrade beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za režiju predstave „Idiot“ Dostojevskog, koja je proglašena za najbolju predstavu Belorusije u prethodne dve godine. Ivana Žigon i Teatar „Maksim Gorki“ iz Minska nagrađeni su za popularizaciju slavjanske kulture.
Nagrade je uručio predsednik Republike Belorusije, u prisustvu mitropolita beloruskog Venijamina, 9. januara u dvorcu Republike u Minsku, na tradicionalnoj svečanoj božićnoj ceremoniji dodele nagrada „Za duhovni preporod“ i specijalnih nagrada predsednika, a Ivana Žigon bila je jedini inostrani laureat.
© Foto : Sputnjiku ustupila Ivana ŽigonIvana Žigon i Teatar „Maksim Gorki“ iz Minska nagrađeni su za popularizaciju slavjanske kulture.
Ivana Žigon i Teatar „Maksim Gorki“ iz Minska nagrađeni su za popularizaciju slavjanske kulture. - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Ivana Žigon i Teatar „Maksim Gorki“ iz Minska nagrađeni su za popularizaciju slavjanske kulture.
Lukašenko je ovom prilikom naglasio da su beloruske vlasti poslednjih godina posebnu pažnju posvetile očuvanju sećanja na događaje iz Velikog otadžbinskog rata.
“Sasvim je očigledno: mir je najvažnija vrednost. Za bilo koji narod, posebno beloruski, upravo zato što znamo njegovu vrednost”, istakao je on.
“Mi ćemo, kao i do sada, težiti savršenstvu i pristojnom nivou našeg kulturnog, duhovnog i društveno-političkog života. Danas svi, ne samo Belorusi, pričaju samo jedno: samo da ne bude rata. Ako postoji rat, onda ne može biti govora ni o kakvoj kulturi, proizvodnji, kvalitetu”, ocenio je beloruski predsednik.
© Foto : Sputnjiku ustupila Ivana ŽigonSpecijalna nagrada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koja je uručena Ivani Žigon.
Specijalna nagrada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koja je uručena Ivani Žigon. - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Specijalna nagrada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koja je uručena Ivani Žigon.
Lukašenko je naveo da neprijatelji Belorusije traže pravi trenutak da je bace na kolena, ali da im ne treba pružiti takvu šansu.
On je govorio i o značaju očuvanja istorijskog sećanja, uključujući i sećanje na Veliki otadžbinski rat, poručivši da je sećanje “garancija mira u budućnosti”.
© Foto : Sputnjiku ustupila Ivana ŽigonIvana Žigon sa mitropolitom beloruskim Venijaminom.
Ivana Žigon sa mitropolitom beloruskim Venijaminom. - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Ivana Žigon sa mitropolitom beloruskim Venijaminom.
Dodeli nagrada i svečanom koncertu, koji je okupio više desetina teatara i ansambla i više stotina učesnika, prethodila je izložba o svim laureatima na kojoj je prikazan rad Ivane Žigon u teatru u Minsku sa odlomcima iz predstave „Idiot“, kao i njena knjiga o pozorištu.
© Foto : Sputnjiku ustupila Ivana ŽigonIzložba na kojoj je prikazan rad Ivane Žigon u teatru u Minsku
Izložba na kojoj je prikazan rad Ivane Žigon u teatru u Minsku  - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2024
Izložba na kojoj je prikazan rad Ivane Žigon u teatru u Minsku
Svečanu ceremoniju direktno je prenosila beloruska državna televizija, prenosi portal Srbratstvo.ru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala