- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska u Gazi - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael intenzivira operacije u Kan Junisu; Bela kuća ne podržava prekid vatre /video/

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 95. dan. Nastavljeni su udari izraelskih snaga na centralni i južni deo Gaze, koje su proširile kopnene operacije u Kan Junisu. Hezbolah dronovima napao sedište Severne komande izraelske vojske, Izrael odgovorio vazdušnim napadom i ubistvom komandanta Hezbolaha koji je upravljao napadima dronovima.
Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u Tel Avivu da će Izrael intenzivirati svoje operacije u regionu Kan Junis na jugu Gaze sve dok lideri Hamasa ne budu pronađeni, a izraelski taoci oslobođeni.
Bela kuća ponovila da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:50 09.01.2024
Bela kuća: SAD u ovom trenutku ne podržavaju prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa
Bela kuća je ponovila da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu sa novinarima: „U ovom trenutku ne podržavamo prekid vatre. I u tome nema promene, jer ne verujemo da to sada koristi ikome osim Hamasu“.
Kirbi kaže da SAD trenutno podržavaju „humanitarne pauze, ali ne i opšti prekid vatre“.
22:22 09.01.2024
SAD: Protest rabina ispred UN i poziv Bajdenu da prihvati prekid vatre
Oko tridesetak rabina i brojni članovi američkih studentskih organizacija protestovali su danas ispred zdanja Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, pozivajući na prekid vatre u Gazi i tražeći od Bajdenove administracije da podrži rezoluciju Saveta Bezbednosti UN (SB UN) umesto što na nju ulaže veto.
Proteste su organizovale američke jevrejske grupe, uključujući Jevrejski glas za mir, Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu i Rabini za prekid vatre, prenosi Rojters.
Objave grupa na društvenim mrežama tvrde da je 36 rabina demonstriralo unutar zdanja UN, a list Hafington Post je preneo da su rabini dobili pristup u zgradu u okviru redovnog turističkog obilaska sa vodičem.
UN su zahtevale hitan humanitarni prekid vatre u Gazi zbog ogromnog broja žrtava, ali zvanični Vašington je uložio veto na tu rezoluciju Saveta bezbednosti uz obrazloženje da će to omogućiti Hamasu, koji upravlja Pojasom Gaze, da se oporavi i regrupiše.
Više od tri četvrtine od ukupo 193 članice generalne skupštine UN podržalo je ovaj prošlomesečni zahtev za primirje i isporuku hitne humanitarne pomoći.
Demonstranti su danas u Ujedinjenim nacijama nosili transparente na kojima je pisalo "Bajdene, svet kaže prekid vatre" i "Bajdene, bez ulaganja veta na mir".
21:39 09.01.2024
Blinken: Tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid neosnovan i remetilački akt
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je tužba koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) za genocid, neosnovan i "remetilački akt".
Blinken je u Tel Avivu rekao da tužba za genocid odvlači pažnju od napora da se zaustavi rat Izraela i Hamasa, prenosi AP.
"To je posebno razdražujuće kada se uzme u obzir da oni koji napadaju Izrael, a to su Hamas, Hezbolah i Huti, kao i Iran koji ih podržava, nastavljaju da pozivaju na uništenje Izraela i masovna ubistva Jevreja", rekao je Blinken.
Blinken je potvrdio da je broj žrtava među civilima u Gazi "previsok", posebno kada je reč o stradaloj deci i naveo je brojke UN koje ukazuju da se 90 odsto stanovništva palestinske autonomne teritorije suočava sa akutnim nedostatkom hrane koji će imati doživotne posledice po decu, preneo je londonski Gardijan.
20:47 09.01.2024
Izraelska vojska potvrdila ubistvo komandanta vazdušne jedinice Hezbolaha
Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice Hezbolaha Alija Huseina Bardžija.
Portparol IDF-a Danijel Hagari je naveo da je Bardži bio odgovoran za desetine napada dronom na Izrael, od kojih je jedan izveden jutros na bazu izraelske vojske na severu zemlje.
20:06 09.01.2024
19:54 09.01.2024
19:24 09.01.2024
Kralj Jordana biće domaćin samita o Gazi sa El Sisijem i Abasom
Jordanski kralj Abdulah održaće samit sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i predsednikom palestinskih vlasti Mahmudom Abasom u sredu kako bi razgovarali o „ozbiljnom razvoju događaja“ u Pojasu Gaze, prenosi jordanska državna novinska agencija.
18:34 09.01.2024
Međunarodni krivični sud istražuje zločine počinjene nad novinarima u ratu Izraela i Hamasa
Međunarodni krivični sud (ICC) potvrdio je da istražuje potencijalne zločine počinjene protiv novinara u sukobu između Izraela i Hamasa, saopštila je danas organizacija "Reporteri bez granica" (RSF), nakon što je podnela dve žalbe ICC-u u kojima se navodi da su počinjeni ratni zločini ubistvom novinara koji su izveštavali o sukobu.
"Tužilaštvo ispituje zločine protiv novinara, u okviru tekuće istrage o situaciji u Palestini, a ciljevi i akcije RSF-a moraju biti podržani i od presudnog su značaja u Gazi i drugde", navodi se u odgovoru tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Kana, koji je objavio RSF, a prenosi Gardijan.
Iz Komiteta za zaštitu novinara ranije su saopštili da je najmanje 79 novinara i medijskih radnika, od kojih su velika većina Palestinci, ubijeno od početka rata 7. oktobra.
18:20 09.01.2024
Mediji: Izraelci znaju gde je vojni lider Hamasa, kažu da je okružen taocima
Izraelci znaju tačnu lokaciju vojnog vođe Hamasa Jahje Sinvara, ali zbog talaca ne žele da izvedu napad na njega, navodi više izvora.
Sinvar se okružio velikim brojem izraelskih talaca, što sprečava vojsku da pokrene udar, izvestio je list "Izrael hajom".
Slične izjave dao je javnom radiju "Kan" i bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin.
Jonatan Šancer, potpredsednik Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, napisao je na Tviteru da je prethodnih nedelja čuo slične izveštaje od "obaveštenih ljudi".
"Izveštaji koji dolaze iz Izraela u poslednja dva dana odražavaju ono što sam slušao nekoliko nedelja. Naime, Izraelci imaju dobru ideju gde se krije Jahja Sinvar", rekao je on za "Tajms of Izrael".
Njegova pretpostavka, iako nije potvrđena, jeste da se Sinvar nalazi u tunelima ispod Kan Junisa.
Izraelska vojska nije odgovorila na zahtev "Tajms of Izrael" za komentar.
17:40 09.01.2024
Galant: Izrael će intenzivirati operacije u oblasti Kan Junis do pronalaska lidera Hamasa
Izrael će intenzivirati svoje operacije u regionu Kan Junis na jugu Gaze sve dok lideri Hamasa ne budu pronađeni, a izraelski taoci oslobođeni, rekao je ministar odbrane Izraela Joav Galant na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Tel Avivu.
Galant je obavestio Blinkena o ratnim dešavanjima i istakao „promenu borbene taktike“ na severu Gaze, gde je izraelska vojska smanjila obim borbi zbog operativne kontrole.
17:25 09.01.2024
Šest izraelskih vojnika poginulo kada se neplanirano detonirao eksploziv
Šest izraelskih vojnika poginulo je u eksploziji u centralnom delu Pojasa Gaze, dok je troje poginulo tokom intenzivnih borbi na jugu te palestinske enklave, objavila je danas izraelska vojska.
Te pogibije, koje su se dogodile u ponedeljak, povećale su na 185 broj poginulih izraelskih vojnika od početka ofanzive na Pojas Gaze krajem oktobra, piše "Tajms of Izrael".
Kako je precizirano, šest vojnika rezervista, svi u sastavu inženjerije, poginulo je kada se neplanirano detonirao eksploziv namenjen uništavanju tunela koje je Hamas navodno izgradio u izbegličkom kampu Al Burejidž, u centralnom delu Pojasa Gaze.
U istoj eksploziji povređeno je više lica, od kojih neka ozbiljno.
„Do eksplozije je došlo u blizini mesta gde su predstavnici vojske vodili novinare u obilazak Hamasove fabrike za proizvodnju raketa“, navodi list.
Izraelska vojska ispituje okolnosti eksplozije, dodaje "Tajms of Izrael".
16:28 09.01.2024
Blinken: Izrael ima podršku SAD da spreči nove napade na zemlju
Američki državni sekretar Entoni Blinken danas se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i tom prilikom je potvrdio da Izrael ima podršku SAD da spreči nove napade na tu zemlju.
U saopštenju na platformi X, Blinken je dodao da je Netanijahuu naglasio važnost izbegavanja civilnih žrtava, zaštite civilne infrastrukture i obezbeđivanja distribucije humanitarne pomoći širom Gaze.
15:46 09.01.2024
Viši komandant Hezbolaha odgovoran za desetine napada dronovima na severni Izrael poslednjih meseci, uključujući današnji napad na štab Severne komande IDF u Safedu, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu u južnom Libanu, saznaje Tajms of Izrael.
Ali Husein Bardži, komandant Hezbolahovih vazdušnih snaga u južnom Libanu, ubijen je u gradu Kirbet Selm, nekoliko trenutaka pre obližnje sahrane višeg komandanta Hezbolaha Visama al-Tavila, koji je juče ubijen.
Izraelska vojska još nije dala zvaničan komentar o ovom napadu.
15:35 09.01.2024
14:29 09.01.2024
Od izbijanja sukoba, 7. oktobra, u izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno je 23.210 Palestinaca, a 59.167 je ranjeno, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.
Kako se dodaje, oko 126 Palestinaca je ubijeno, a 241 je ranjen u prethodna 24 sata.
14:21 09.01.2024
12:13 09.01.2024
Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije izrazili su zabrinutost zbog mogućeg kolapsa bolnica u južnoj Gazi jer se sukobi oko grada Kan Junisa zaoštravaju, pri čemu se mnogo medicinskog osoblja i pacijenata evakuiše kako bi spasili živote.
„Ono što vidimo je zaista zabrinjavajuće u vezi mnogih bolnica i intenziviranja neprijateljstava, veoma blizu Evropske bolnice u Gazi“, rekao je Šon Kejsi, koordinator timova hitne medicinske pomoći SZO u Gazi na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.
Kejsi je ukazao da je primetno da se zdravstveni sistem urušava veoma brzim tempom i naveo podatak da je oko 600 pacijenata napustilo jednu medicinsku ustanovu.
11:23 09.01.2024
Izraelski mediji javljaju da je dron napunjen eksplozivom lansiran iz Libana eksplodirao u štabu Severne komande izraelske vojske u Safedu.
11:21 09.01.2024
Nemačka i Egipat saglasni - Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima
Nemačka i Egipat saglasni su da Pojas Gaze i Zapadna obala pripadaju Palestincima, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Kairu.
Analena Berbok je rekla da se patnja Palestinaca u Pojasu Gaze ne može nastaviti i poručila da su potrebne konkretne mere kako bi se obezbedila pomoć ljudima u toj palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.
Ona je dodala da međunarodna zajednica ima obavezu da organizuje bezbednost u Pojasu Gaze posle rata, a da „reformisana palestinska uprava“ mora da ima ključnu ulogu u budućnosti.
Berbokova je istakla i da Hamas treba da položi oružje.
Ona je najavila i da će kasnije u toku dana posetiti granični prelaz Rafa i navela da je potreban bolji pristup Pojasu Gaze, posebno na severu.
10:39 09.01.2024
Hezbolah dronovima napao sedište Severne komande izraelske vojske
Hezbolah je objavio da je sa nekoliko dronova napao sedište Severne komande izraelske vojske u Safedu, na severu Izraela.
Izraelska vojska se ovim povodom zasad nije oglasila.
Prethodno je, pozivajući se na izvore bliske Hezbolahu, Rojters javio da su trojica pripadnika tog libanskog pokreta ubijena u napadu izraelske bespilotne letelice na vozilo u kojem su se nalazili u južnom Libanu, desetak kilometara od izraelske granice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala