- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Haos u Ekvadoru: Naoružani napadači upali u TV stanicu, predsednik izdao naređenje - usledilo hapšenje

© AP Photo / Dolores OchoaEkvadorska vojska
Ekvadorska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Ekvadorska policija saopštila je da je evakuisala zaposlene iz zgrade TV TC u gradu Gvajakila, nakon što su naoružani napadači sa kapuljačama upali u televiziju. U današnjem TV prenosu uživo iz prostorija te ekvadorske televizije prikazani su naoružani maskirani napadači kako teraju zaposlene da legnu na pod, dok se u pozadini čuju pucnji i vika.
Policija Ekvadora saopštila je i da je uhapsila nekoliko osoba nakon upada naoružane grupe napadača u zgradu televizije.
"Kao rezultat intervencije, naše policijske jedinice su do sada uspele da uhapse više subjekata", navodi se u saopštenju i dodaje da su prikupljeni dokazi koji ih dovode u vezu sa zločinom.
Predsednik Ekvadora Danijel Noboa potpisao je izvršni dekret kojim je proglasio da je u toj zemlji u toku unutrašnji oružani sukob.
On je naveo da je veliki broj organizovanih kriminalnih grupa označio kao terorističke organizacije, dodavši da je naredio oružanim snagama da izvedu vojne operacije kako bi neutralizovale te grupe.
Noboa je potpisao dekret nakon današnjeg upada naoružane grupe napadača u zgradu televizije TC u gradu Gvajakila.
Incident se dogodio dan nakon što je Noboa proglasio vanredno stanje posle bekstva iz zatvora vođe ozloglašene kriminalne grupe, prenosi Rojters.
Nakon proglašenja vanrednog stanja je kidnapovano najmanje sedam policijskih službenika i dogodio se niz eksplozija širom Ekvadora.
Vođa ozloglašene kriminalne grupe Adolfo Masijas Viljamar, zvani Fito (44) koja je, između ostalog, osumnjičen za ubistvo jednog predsedničkog kandidata u Evadoru, nestao je iz zatvora, nakon čega su vlasti proglasile dvomesečno vanredno stanje.
Fito je bio je na odsluženju 12-godišnje zatvorske kazne, ali su stražari u nedelju 7. januara primetili da ga nema u ćeliji.
Od tada traje potraga za vođom moćne mafijaške grupe Los Čoneros koji je pobegao iz ćelije u delu zatvora u Gvajakilu koji bi je pod posebnom prismotrom, preneo je ranije Bi-Bi-Si.
Predsednik Ekvadora Danijel Noboa, koji je pre tri meseca stupio na dužnost kao najmlađi predsednik u istoriji zemlje, proglasio je vanredno stanje na period od 60 dana, koje između ostalog podrazumeva privremenu zabranu javnih okupljanja i policijski čas.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala