- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dukati ili investiciono zlato - kako štedeti? | Energija Sputnjika

© Tanjug / MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA CARINAZlatni nakit zaplenjen na graničnom prelazu Gradina
Zlatni nakit zaplenjen na graničnom prelazu Gradina - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Mada još ima onih koji svoju ušteđevinu drže u slamaricama, čuvajući novac i dragocenosti kod kuće, sve je više ljudi koji kupuju virtualne deliće zlatnih poluga, računajući da žuti metal sigurno ne gubi vrednost, odnosno, da sa krizom postaje sve vredniji.

Pored građana, zlatu se kao najsigurnijoj štednji okreću i države. Mediji su krajem prošle godine preneli informaciju da, prema nedavnom istraživanju Svetskog saveta za zlato, čak 24 odsto svih centralnih banaka namerava da poveća svoje zlatne rezerve u narednih 12 meseci. Razlog tome je što dolar kao rezervna valuta gubi primat svetske valute u kojoj je sigurno štedeti.
Stručnjaci ukazuju da investiciono zlata dokazano čuva vrednost koju novac gubi s inflacijom. Pogotovo danas, kada je geopolitička situacija, podgrejana ratovima, sve neizvesnija.
Na to nas podsećaju i zaista brojni oglasi prodavaca takozvanog investicionog zlata – na gram, koji nude konstantno dokupljivanje i mogućnost ovakvog vida ulaganja – u zlatne lisitiće, odnosno, simbolične delove zlatnih poluga.
Sa cenama nekretnina, koje su kod nas često “naduvane”, poljoprivrednog zemljišta, koje, takođe, postaje sve popularnije među onima koji imaju novca, ulaganjem u kriptovalute, akcije kompanija na berzi ili vrednosne papire… staro dobro zlato je, oduvek, čini se, bilo način da se bogatstvo sačuva, često i pokloni. U narodu je, podsetimo, dukat poklanjan na rođenju, bogate porodice su se dičile dukatima koje devojke nose oko vrata, pa i sada, u 21. veku, ima onih koji ih kupuju u zlatarama.
Kupovinom zlata, bilo investicionog, dukata ili zlatnog nakita uložene vrednosti neće se značajnije povećati pa su mnogi skloni da kažu da se to i neisplati. Ali, treba imati u vidu da je zlato berzanska roba, čija je cena promenljiva svakoga dana. Stručnjaci kažu da je vrednost zlata tokom poslednje decenije porasla 103 odsto. Dakl,e prosečno 10 odsto godišnje, što je mnogo više od, na primer, kamata koje daju banke.
Treba imati u vidu da svi drugi oblici investiranja, posebno ako je reč o nekom biznisu, osim stavljanja novca na štednju i kupovine zlata traže veći angažman, pa i određena znanja. A da li je zlato baš to najsigrnije investiranje u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa finansijskim konsultantom Vladimirom Vasićem.
Energija Sputnjika, 9.1.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala