- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bugarski sociolog: SAD ne mogu da dozvole poraz ukrajinske vojske, teže da zamrznu sukob

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
Usled iscrpljenosti Ukrajine, Sjedinjene Američke Države teže da se izvuku iz sukoba, a Zapad namerno smanjuje pomoć Kijevu, izjavio je bugarski sociolog Ivo Hristov za TV „Evrokom“.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je iscrpljena u svakom smislu: materijalnom, ljudskom, vojnom i finansijskom.
Hristov je naglasio da je Ukrajina zemlja koja se u potpunosti održava zahvaljujući spoljnom faktoru, počev od isplate penzija, pa do organizacije vojske.
„Niko me ne može ubediti da Zapad nema sredstava da naoruža ukrajinsku vojsku i to ne samo defanzivnim naoružanjem, već i oružjem sa radijusom dejstva koji bi omogućio da se dosegne Moskva. Takvo oružje se ne isporučuje i to se namerno radi. Čini mi se da je ova strategija više povezana sa izborima u SAD“, ocenio je on.
Prema rečima sociologa, SAD ne mogu sebi da dozvole poraz ukrajinske armije, te će težiti da podstaknu Rusiju na zamrzavanje sukoba, a Vašington će istovremeno rešavati unutrašnje i spoljašnje probleme.

„Sada postoje dve varijante. Prva je da će se smanjiti tenzije na ratištu u Ukrajini, prinudivši Moskvu da pristane na Minsk-3, kako se danas zovu ti sporazumi. Odnosno, cilj je da se dobije zamrzavanje konflikta da bi se imala mogućnost da dođe do njegove eskalacije ili, nasuprot, ograničavanja, kako bi postojala šansa uticanja na Moskvu, u odgovarajućim geopolitičkim uslovima, a ne sada“, objasnio je sociolog.

Sa druge strane, istakao je on, očigledno je da je Rusija angažovala svoje ogromne rezerve, jer, kao što je poznato, Moskva nije bila spremna na rat.
Ali, dodao je Hristov, nije problem kako je počinjala ratove, već kako ih je završavala.
On je naglasio da je ruska privreda ušla u režim mobilizacije, počela je da proizvodi višestruko više oružja, i to visokotehnološkog.
„Da bi se sprečilo prirodno okončanje ovog procesa (poraza Ukrajine), on mora biti zaustavljen. To se mora uraditi kroz imaginarno očuvanje mira, zamrzavanje sukoba i potpisivanje nekih sporazuma po takozvanom korejskom scenariju. Tako da mi, geopolitički akter, a zapravo su to u najvećoj meri SAD, možemo u međuvremenu da rešavamo sistemske, strateške probleme, kako unutar zemlje, tako i u svetu. To se uglavnom tiče problema vezanih za Kinu“, zaključio je on.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala