- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
 Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael najavio novu fazu rata i različite vrste specijalnih operacija

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa – 94. dan. Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio danas da vojska te zemlje ulazi u sledeću fazu rata na severu Gaze, rekavši da će preći sa intenzivne faze rata na različite vrste specijalnih operacija. U napadima na Pojas Gaze stradalo je najmanje 23.084 Palestinaca, , saopštilo Ministarstvo zdravlja Hamasa.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:42 08.01.2024
Izraelska vojska napala operativce Hezbolaha u južnom Libanu
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izvršile napad na operativce Hezbolaha u južnom Libanu koji su se spremali da lansiraju protivtenkovsku raketu na severni Izrael.
U saopštenju se navodi da su trupe takođe pogodile infrastrukturu koja pripada tij grupi i granatirale područja u južnom Libanu, kako bi sprečile planirane napade Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.
Nekoliko projektila ispaljeno je iz Libana na sever Izraela u poslednjih nekoliko sati, a izraelska vojska tvrdi da je artiljerijom gađala izvore vatre.
22:41 08.01.2024
Propalestinski demonstranti blokirali mostove i tunel u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
SVET
Blokada mostova i tunela u Njujorku, propalestinski demonstranti traže hitan prekid vatre u Gazi
22:40 08.01.2024
Izraelske snage: Ubijena tri palestinska naoružana napadača tokom hapšenja na Zapadnoj obali
Pripadnici izraelske granične policije ubili su trojicu palestinskih naoružanih napadača tokom racije i hapšenja u gradu Iktaba na Zapadnoj obali, saopštili su bezbednosni zvaničnici.
U zajedničkom saopštenju policije, Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) i Šin Beta navodi se da su prikriveni službenici granične policije ušli u Iktabu kako bi uhapsili Palestinca osumnjičenog za umešanost u terorističke aktivnosti.
Tokom racije došlo je do razmene vatre između palestinskih naoružanih napadača i trupa, prenosi Tajms of Izrael.
„Snage tajne policije su ubile trojicu naoružanih terorista koji su pokušali da pobegnu“, navodi se u saopštenju.
Policija je saopštila da je traženi muškarac takođe upucan dok je pokušavao da pobegne.
On je uhapšen i predat Šin Betu na ispitivanje, a policajci su mu oduzeli pušku i pištolj.
Dok su trupe napuštale Iktabu, nastavile su se borbe vatrenim oružjem, tokom kojih su prikriveni pripadnici granične policije upucali još dvojicu Palestinaca, dodaje se u saopštenju.
21:07 08.01.2024
Izraelac moli za slobodu u snimku koji je objavio Islamski džihad
Elad Kacir, izraelski farmer koji je talac u Gazi, molio je za slobodu u novom snimku koji je na internet postavila palestinska grupa Islamski džihad.
„Bio sam blizu smrti više puta, čudo je što sam živ. Želim da poručim svojoj porodici da ih mnogo volim i da mi nedostaju“, rekao je Kacir, koji se prvi put pojavio u sličnom snimku prethodnog meseca.
Kacir i njegova majka oteti su 7. oktobra iz kibuca Nir Oz, a tada je ubijen njegov otac u njihovoj kući.
Majka Elada Kacira puštena je na slobodu u razmeni talaca tokom privremenog prekida vatre, navodi Rojters.
Izrael je ovakve snimke okarakterisao kao psihički teror i saopštio da će nastaviti sa svojom razornom vojnom ofanzivom u Gazi dok Hamas ne bude uništen, svi zarobljenici ne budu oslobođeni, a ta palestinska enklava više ne bude predstavljala bezbednosnu pretnju.
Zvaničnici Hamasa poručili su da neće pustiti više talaca na slobodu dok Izrael ne zaustavi napade na Gazu, a prema procenama, više od 100 zarobljenika se i dalje nalazi u Pojasu Gaze.
21:05 08.01.2024
Izrael tvrdi da je u Siriji ubijen operativac povezan s raketnim napadima Hamasa
Izraelska vojska danas je saopštila da je u Siriji ubijen operativac koji je bio odgovoran za raketne napade Hamasa na Izrael.
„Vojska je eliminisala Hasana Hakašaha u Bejt Džinu u Siriji. On je centralna ličnost odgovorna za rakete koje je ispalio Hamas sa sirijske teritorije prema Izraelu poslednjih nedelja“, saopštila je vojska Izraela.
U saopštenju je dodato da Izrael smatra Siriju odgovornom za sve aktivnosti koje dolaze sa njene teritorije, prenosi Rojters.
20:37 08.01.2024
20:37 08.01.2024
Blinken upozorio Hute na posledice ukoliko ne prekinu napade u Crvenom moru
Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru moraju da se zaustave i dodao da je više zemalja stavilo do znanja da će ta militantna grupa snositi posledice ukoliko se napadi nastave.
Blinken je takođe istakao da smatra da su lideri zemalja Bliskog istoka odlučni da spreče da se konflikt Izraela i Hamasa proširi na region, kao i da svi s kojima je razgovarao shvataju obim tog izazova i ne očekuju rešenje preko noći, prenosi Rojters.
Državni sekretar SAD nastavio je danas svoju bliskoistočnu turneju i susrete sa arapskim liderima, u okviru diplomatskih napora da se zaustavi dalje širenje rata u Gazi.
19:33 08.01.2024
Bajden: Radim na tome da Izrael značajnije izađe iz Gaze
Predsednik SAD Džozef Bajden je, odgovarajući demonstrantima koji su uzvikivali „Primirje odmah“, rekao da tiho sarađuje sa izraelskom vladom kako bi je ohrabrio da smanje intenzitet svojih napada i značajnije izađe iz Gaze.
Nekoliko demonstranata prekinulo je njegov govor crkvi u Čarlstonu, gde je beli rasista Dilan Ruf ubio devet Afroamerikanaca 2015. godine.
„Razumem njihovu strast“, rekao je Bajden za demonstrante dok ih je obezbeđenje udaljilo iz crkve.
„Tiho radim sa izraelskom vladom kako bi ih naveo da smanje (napade) i značajnije izađu iz Gaze“, dodao je američki predsednik, preneo je Rojters.
16:16 08.01.2024
Jordanski kralj: Izrael brutalnim ratom u Gazi stvorio celu generaciju siročadi
Jordanski kralj Abdulah II izjavio je danas da je Izrael stvorio celu generaciju siročadi svojim brutalnim ratom u Pojasu Gaze, gde je, kako je rekao, više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i dece, ubijeno ili nestalo tokom ratnih sukoba.
Jordanski kralj je, u Memorijalu genocida u Kigaliju, u Ruandi, gde je govorio o zločinima tokom sukoba 1994. u toj afričkoj zemlji, istakao da je lekcija koju treba izvući iz sukoba u Gazi da izraelska neselektivna agresija nikada ne može da garantuje bezbednost, jer se zasniva, kako je naveo, na mržnji.
Abdulah II je napomenuo da je više dece stradalo u Gazi nego u svim drugim sukobima širom sveta prošle godine, preneo je Rojters. Od onih koji su preživeli, mnogi su izgubili jednog ili oba roditelja i sada je to cela generacija siročadi, naveo je jordanski kralj.
On je istakao da nas iskustvo Ruande uči da se svet mora boriti protiv retorike dehumanizacije koja podstiče sukobe. Jordanski kralj je rekao da je Ruanda nakon genocida 1994. preduzela akciju, radila na pomirenju i sprečavanju da se genocid ponovo dogodi.
Genocid se dogodio između 6. aprila i sredine jula 1994. godine kada je ubijeno između 800.000 do milion ljudi. Tom prilikom došlo je do masovnih ubistava pripadnika manjinskog naroda Tutsi, kao i pripadnika naroda Hutu koji su se suprotstavljali postupcima ekstremista iz redova svojih saplemenika.
16:12 08.01.2024
CPJ: Od početka rata ubijeno najmanje 79 novinara
Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra ubijeno je najmanje 79 novinara, saopštio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ).
Kako se navodi, među ubijenim novinarima su 72 Palestinca, četiri Izraelca i tri Libanca, prenosi Si-En-En.
„Novinari u Gazi suočeni su sa posebno visokim rizikom dok pokušavaju da izveštavaju o sukobu tokom izraelskog kopnenog napada“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je rat u Gazi najsmrtonosniji period za novinare otkako je CPJ počeo da prikuplja podatke 1992. godine.
16:07 08.01.2024
Izraelska vojska priznala da je izvela napad u kojem su u Gazi ubijena dva novinara „Al Džazire“
Izraelska vojska (IDF) priznala je danas da je izvela vazdušni napad u kojem su u nedelju ubijena dva novinara koji su radili za „Al Džaziru“ u Pojasu Gaze, i dodala da je ciljala teroriste.
„Izraelski avion je identifikovao i izvršio napad na teroristu koji je upravljao dronom, koji je predstavljao pretnju po izraelske trupe“, saopštila je izraelska vojska za Si-En-En.
IDF ističe da je upoznata da su tokom napada pogođena još dve osobe koje su bile u istom vozilu sa teroristom.
Jedan od ubijenih u napadu bio je novinar i operater dronovima koji je radio za „Al Džaziru“ Mustafa Turaja, rekao je za Si-En-En šef biroa te televizijske mreže u Jerusalimu i Ramali, Valid el Omari.
Turaja je bio jedan od nekoliko novinara, uključujući fotoreportera Hamzu el Dahduha, koji je otišao u Rafu da izveštava o posledicama izraelskog napada na porodičnu kuću Abu el Nadža u kojem je ubijeno na desetine ljudi, rekao je El Omari, preneo je Tanjug.
14:41 08.01.2024
Tajani: G7 sarađuje sa Izraelom da se postigne skori kraj rata u Pojasu Gaze
Glavne članice G7 sarađuju sa Izraelom na postizanju skorog završetka rata u Pojasu Gaze i na smanjenju broja civilnih žrtava, što je apsolutni cilj, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.
U saopštenju italijanskog ministarstva inostranih poslova navodi se da je Tajani odvojeno telefonski razgovarao sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i ministrom spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona i predložio, kako se ističe, "zajedničke oblike pritiska" na nivou G7 na strane uključene u sukob u Pojasu Gaze radi postizanja određenih ciljeva, preneo je Rojters.
"Zemlje G7 rade sa izraelskom vladom da se pronađe brz izlaz iz vojne faze", rekao je Tajani.
Italija ove godine predsedava grupom G7, koja okuplja sedam razvijenih industrijskih zemalja.
Tajani je istakao da neizbežno dvodržavno rešenje, kojim bi Palestinci dobili državnost na teritorijama koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine.
13:42 08.01.2024
U izraelskom napadu na jug Libana ubijen komandant Hezbolaha
U napadu izraelske vojske (IDF) na jug Libana ubijen je zamenik komandanta Hezbolahove elitne jedinice Radvan, potvrđeno je danas iz tri dobro upoznata bezbednosna izvora koji su poginulog oficira Hezbolaha identifikovali kao Visama al-Tavila.
Izveštaču Rojtersa je iz istih izvora potvrđeno da su u napadu IDF-a poginuli Al-Tavil i još jedan borac Hezbolaha, kada je njihov automobil pogođen projektilom u libanskom selu Majdal Selm.
"Ovo je veoma bolan udarac", izjavio je jedan od bezbednosnih izvora, a drugi je ocenio da će se "situacija sada (dodatno) razbuktati".
Otkako su počele prekogranične razmene vatre Izraela i Hezbolaha nakon upada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra, u izraelskim vojnim operacijama poginulo je više od 130 pripadnika Hezbolaha u južnom Libanu, a još 19 ih je ubijeno u Siriji.
Generalni sekretar Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah upozorio je Izrael u dva televizijska obraćanja prošle nedelje da ne pokreće rat u Libanu.
"Ko god pomisli na rat sa nama, poručujem mu ukratko da će zažaliti", poručio je Nasralah.
13:27 08.01.2024
Galant: Uskoro sledeća faza rata, različite vrste specijalnih operacija
Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da vojska te zemlje ulazi u sledeću fazu rata na severu Gaze, rekavši da će preći sa "intenzivne faze rata" na "različite vrste specijalnih operacija".
"Blizu smo sledeće faze na severu, uključujući grad Gazu, gde su izraelske snage u velikoj meri uspostavile kontrolu", rekao je Galant u intervjuu za Volstrit džurnal, prenosi Si-En-En.
On je naveo da izraelske snage treba da "uzmu u obzir" ogroman broj civila koji su stradali usled ofanzive u Gazi.
Prema njegovim rečima, izraelska vojska će morati da prilagodi svoju taktiku tome.
"Biće potrebno neko vreme, ali nećemo odustati", rekao je Galant.
13:21 08.01.2024
Hamas: U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo više od 23.000 Palestinaca, povređeno skoro 59.000
Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je danas da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra stradalo najmanje 23.084 Palestinaca.
Pored toga, povređeno je 58.926 osoba, prenosi Rojters.
Dodaje se da je u poslednja 24 sata ubijeno 249 osoba, dok je 510 povređeno.
12:20 08.01.2024
11:46 08.01.2024
Blinken nastavio bliskoistočnu turneju
Američki državni sekretar Entoni Blinken nastavio je danas svoju bliskoistočnu turneju i susrete sa arapskim liderima, u okviru diplomatskih napora da se zaustavi dalje širenje rata u Gazi.
Blinken se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima susreo sa vladarom Abu Dabija, šeikom Mohamedom Bin Zajedom Al Nahjanom, a kasnije danas, pre odlaska u Izrael, trebalo bi da razgovara i sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom, u gradu oazi Al Ula, prenosi Rojters.
Blinken je juče posetio Jordan i Katar i pokušao da uveri lidere tih arapskih država da se SAD protive raseljavanju Palestinaca izvan Pojasa Gaze.
On je predočio da umesto toga zvanični Vašington želi da muslimanski susedi Izraela igraju aktivnu ulogu u organizovanju buduće vlasti u Pojasu Gaze.
Američki državni sekretar traži od arapskih država da pokušaju da se smanje tenzije sa Libanom, Sirijom, Irakom i jemenskim Hutima, koje su pojačane nakon izbijanja sukoba ozmeđu Izraela i Hamasa.
10:17 08.01.2024
SZO: Otkazana dostava medicinske opreme u severnu Gazu zbog nebezbednih uslova
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je juče bila primorana da otkaže misiju dopremanja medicinskih zaliha u severnu Gazu nakon što nije dobila bezbednosne garancije, prenosi Rojters.
To je bio četvrti put da je SZO morala da od 26. decembra odustane od planirane misije za donošenje hitno potrebnih medicinskih zaliha u bolnicu Al-Avda i centralnu apoteku u severnoj Gazi, navodi se u saopštenju.
„Prošlo je 12 dana otkako smo poslednji put uspeli da stignemo do severne Gaze“, piše SZO na društvenim mrežama.
„Teško bombardovanje, ograničenja kretanja i prekinuta komunikacija čine gotovo nemogućim redovnu i bezbednu isporuku medicinskih zaliha širom Gaze, posebno na severu“, kaže se u saopštenju.
09:34 08.01.2024
Galant zapretio Hezbolahu: Izrael može da 'iskopira' rat u Gazi u Libanu
„Izrael se ne plaši da uđe u rat sa terorističkom grupom Hezbolah u Libanu“, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan za Vol strit džornal i upozorio Hezbolah da se uništenje u Gazi može „iskopirati“ u Bejrutu.
„Oni vide šta se dešava u Gazi i znaju da to možemo iskopirati i preneti u Bejrut“, rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael.
08:10 08.01.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala