- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Tajna je u zvezdama: Najveća zagonetka Božića još uvek nije rešena

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaScena rađanja sina Božjeg u Petro-Pavlovskom saboru u Simferopolju
Scena rađanja sina Božjeg u Petro-Pavlovskom saboru u Simferopolju - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
O nastanku Božića ima niz zagonetnih pitanja i jedno od njih je ko su bili tadašnji mudraci i koje su poklone dali novorođenom Isusu?

Gosti iz daleka

Oni se mogu videti na freskama, ali se postavlja pitanje odakle potiču i zašto su došli kada se Isus Hristos rodio? U Jevanđelju po Mateji piše da su došli sa istoka.
Hodočasnici su u Jerusalimu caru Irodu Velikom rekli da su došli da se poklone Isusu. Car se uznemirio da će izgubiti presto kada je saznao da se pojavio car Judejski u Vitlajemu. Tražio je od mudraca da saznaju detalje o detetu kako bi mu odao počast. Međutim, Irod je želeo da ubije konkurenta.

„Zvezda koju su videli na istoku je išla ispred njih i zaustavila se na mestu gde se nalazila beba. Kada su ugledali zvezdu, obradovali su se ušli u kuću videli su dete sa Marijom, njegovom majkom i poklonili su mu se. Odneli su poklone: zlato, tamjan i smirnu. Pošto su u snu čuli da ne treba da se vrate Irodu, drugim putem su otišli u svoju zemlju“, piše u Jevanđelju po Mateji.

Tu se i završava njihova uloga, ne postoje nikakve informacije o njihovim imenima i poreklu. Čak nije poznato ni koliko ih je bilo i da li su se vratili svojim kućama.
Međutim, priča o Božiću je jedna od ključnih elemenata u hrišćanstvu.
Već u prvim vekovima naše ere, prilikom čitanja Jevanđelja se traže skrivena duhovna značenja. Zbog toga su svi novi detalji iz Hristovog života od posebne važnosti.

Znak odozgo

U jednoj starogrčkoj varijanti Jevađelja se koristi reč „magis“, što na slovenskom jeziku znači mađioničari ili čarobnjaci koji se bave astrologijom. Međutim, u drevnoj jevrejskoj tradiciji je osuđivano tumačenje zvezda. Tako da teško da se „zemlja na istoku“ nalazi blizu Judeje. Zvezde su govorile da je rođen „kralj Judeje“ — Mesija. Iz toga se može zaključiti da su oni bili upoznati sa judeizmom i njegovim svetim tekstovima.
Jedinim mestom na istoku, koje je ranije bilo centar astrologije i astronomije i gde su živeli Jevreji, savremeni istoričari smatraju grad Vavilon (na teritoriji današnjeg Iraka).
Američki astronom Majkl Molnar je 1998. godine pronašao dokaze. Poznato je da je Vitlejemska ili Božićna zvezda nastala na istoku. Naučnik je dokazao da su tada imali u vidu veoma retku astronomsku pojavu.
Jednom u nekoliko vekova, rano ujutru, planeta Jupiter se na kratko pojavljuje na istočnom horizontu. U Vavilonu su to znali i smatrali da j to poseban znak cara.
U jevanđelju Irod razgovara sa astrolozima i zapoveda im da saznaju što više detalja o bebi Isusu, ali su se oni vratili drugim putem.
Postavlja se pitanje da li su bili toliko bespomoćni da su se plašili da prekrše naređenje kralja i kakav su položaj imali?
U katedrali u Kelnu se čuva zlatni sarkofag koji je izrađen po naređenju Fridriha Barbarose i unutra se nalaze mošti „kraljeva“, kako su tada nazivali astrologe.
Ispostavlja se da astrolozi nisu bili baš nevažni i o tome je pisao i starogrčki istoričar Herodot. Vladari su im se obraćali za savete i donosili odluke na osnovu njihovih predskazanja.
Dešavalo se da budu i na pozicijama vladika, tako je Herodot pisao o Haumatu koji je bio na tronu. Tertulijan koji je bio jedan od najplodnijih pisaca latinske hrišćanske književnosti je u III veku pisao da su se Hristu poklonili „skoro carevi“. Moguće je da je imao u vidu vladare jedne manje države istočno od Jordana. On navodi da je moguće da su oni došli i sa Arabijskog poluostrva, o čemu svedoče darovi koje su doneli.

Čudom spašeni

Zlato, tamjan i smirna koju su doneli mladom Isusu imaju dubok značaj.
Plemeniti metal je nošen caru, a tamjan Bogu, dok je smirna korišćena kao simbol da novorođenče mora da prihvatiti smrt za sve ljude.
Jedan od najvećih centara iz koga se prodavao tamjana je bila visoravan Dofar (teritorija današnjeg Omana). Na osnovu toga se zaključuje da astrolozi dolaze sa Arabijskog poluostrva.
Bilo je logično da su tri poklona donele tri osobe, što je i ušlo u tradiciju. U srednjem veku su se pojavili imena Kaspar, Melhior i Valtasar. Ali postoje i druga mišljenja: Blaženi Avgustin i Jovan Zlatousti su smatrali da je bilo dvanaest astrologa, kao i apostola.
Dalja sudbina poklona nije poznata. U crkvenim predanjima se navodi da ih je čuvala Devica Marija, a zatim ih je predala jerusalimskim hrišćanima. U V veku vizantijski imperator Flavije Arkadije je sve preneo u Konstantinopolj.
Sultan Mehmed II je 1453. godine osvojio Carigrad i tada su mnoge hrišćanske svetinje uništene. Poklone je sačuvala majka osmanskog vladike Mara Branković koja je bila srpska princeza udata za turskog sultana. Kasnije je otišla na Svetu Goru i sultan je predao Mari da upravlja Svetom Gorom. Ona je ponela nekoliko relikvija, uključujući i poklone, ali nije stigla do pristaništa manastira Svetog Pavla na Svetoj Gori.
Prema predanju, ona je na pola puta čula glas koji joj je rekao da se ne približava jer tu počinje carstvo Bogorodice koja čuva Svetu Goru. Svetinje se od tada čuvaju u manastiru Svetog Pavla na Svetoj Gori.
Koje vrednosti Rusije će spasiti svet pogledajte u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Kopija freske Bogorodica sa Hristom i kralj Uroš sa princom Dragutinom (Manastir Sopoćani) - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
DRUŠTVO
Sutra je Sabor presvete Bogorodice, dugi dan Božića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala