- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rudari tražili ugalj, a pronašli nešto neuporedivo vrednije /video, foto/

© Foto : rawpixel.com / IngPećina
Pećina - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
Rudari iz rudnika uglja u američkoj saveznoj državi Severnoj Dakoti otkrili su dva metra dugu kljovu mamuta staru najmanje 10.000 godina, javili su američki mediji.
Rudari su iskopali kljovu iz starog korita potoka, dubokog oko 12 metara, u rudniku Fridom u blizini Beulaha koji zauzima površinu od 18.210 hektara i proizvodi do 16 miliona tona lignita godišnje.
Nakon što su uočile kljovu, rudarske ekipe su prestale da kopaju na tom području i pozvale su stručnjake, koji su procenili da je kost stara između 10.000 i 100.000 godina.
Džef Person, paleontolog iz Geološkog instituta Severne Dakote, bio je vrlo iznenađen činjenicom da kljova mamuta nije pretrpela veću štetu, s obzirom na ogromnu rudarsku opremu koja se koristi na tom mestu. Naknadnim kopanjem, pronađeno je još kostiju, više od 20.
Mamuti su nekada živeli u delovima Afrike, Azije, Evrope i Sveverne Amerike. Primerci su pronađeni širom Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, rekao je Pol Ulman, paleontolog za kičmenjake sa Univerziteta Severne Dakote.
Prema podacima Geološkog instituta, mamuti su u Severnoj Dakoti izumrli pre oko 10.000 godina. Bili su veći od današnjih slonova i prekriveni gustom vunom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala