- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Objavljena nova pesma Danice Crnogorčević za Dan Republike Srpske /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićDanica Crnogorčević
Danica Crnogorčević  - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
"Za život Srpske" naziv je pesme koju će pevačica etno i verske muzike Danica Crnogorčević premijerno izvesti 9. januara na Dan Republike Srpske.
Ova pesma, za koju je tekst i muziku radio njen suprug sveštenik Ivan Crnogorčević, nastala je iz ljubavi prema našem narodu, poručila je u intervjuu za RTRS Danica Crnogorčević govoreći o odnosu i ljubavi koju gaji prema Republici Srpskoj.
Njen suprug je, kako je navela, inspiraciju tražio u borbi i očuvanju našeg naroda, a isto tako i prisećajući se velikog stradanja i bola naših predaka. Pesma, kako ističe, nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome, a kamoli ratne ili šovinističke konotacije.
„Iz velike ljubavi prema mom narodu koji živi sada u Republici Srpskoj, koji je po mom skromnom mišljenju izrazito pun ljubavi i blagodarnosti Bogu i za ono malo što ima, važno je da negujemo i da ne zaboravimo stradanje njihovih predaka da bi oni danas živeli na svojim ognjištima. Moram napomenuti da u pesmi ne postoji nikakav negativan kontekst nego je inspirisana čistim emocijama koje simbolizuju zavet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano“, poručuje Danica.
Upitana kako bi mladi trebalo da se ponašaju i koji je njihov doprinos koji mogu da daju u očuvanju svega ovoga o čemu govori, Danica Crnogorčević kaže da bi mlađi naraštaji trebalo da se interesuju za svoju istoriju.

„Ali ne sa prezirom i nikako sa nekim izrazom nelagodnosti, nego sa ljubavlju, u smirenju i molitvi, da se slučajno u našem srcu ne probudi mržnja prema bilo kome, koliko god to bilo teško da shvate veoma gnusna stradanja, ali stradanja koja su bila sa svih strana, sa žaljenjem svih u tom groznom ratnom periodu, koji ne treba nikada više da se ponovi. Ali uvek sa sećanjem i potkovani znanjem o našim precima, stradalnicima, kako bi bili svesni zašto su tu gde jesu, i da na svojoj zemlji žive za koju su glave davali njihovi dedovi, očevi, sinovi, babe, majke i deca, i to ne treba da zaborave“, kaže Danica Crnogorčević, piše RTRS.

Danica Crnogorčević nastupiće nakon svečanog defilea koji je zakazan u 17 časova 9. januara na Trgu Krajine u Banjaluci. Pored pesme "Za život Srpske" sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske izvešće i popularne pesme "Pukni zoro" i "Veseli se srpski rode".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala