- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nenad Stevandić za Sputnjik: Ništa neće poremetiti naše slavlje, pretnje Srpskoj su oluja u čaši vode

© Foto : RTRS/Snimak sa ekranaDefile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci
Defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
Srpska će nastaviti da neguje slobodu, nezavisnost, politički autoritet i ustavni kapacitet dostignut Dejtonskim sporazumom, ne obazirući se na ružne poruke i ne dozvoljavajući da bilo kakvo blato poremeti sjaj zvezdica na njenoj torti, poručuje za Sputnjik predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić.
On ističe da to neće promeniti ni pretnje hapšenjem onih koji slave Dan Srpske.
U RS organi vlasti funkcinišu besprekorno i, kako navodi predsednik Narodne skupštine, svi dišu jednoobrazno.
“Samo mi na teritoriji Srpske možemo da hapsimo. Pretnje hapšenjem su oluja u čaši vode ili potreba za dodvoravanjem sarajevskoj čaršiji. Deveti januar je to sve već preživeo,” smireno odgovara Stevandić.
On naglašava da je Srpska poslednjih godina značajno popravila svoju međunarodnu poziciju i postala značajno vidljivija.
“Boravio sam i u mnogim evropskim parlamentima, ne samo u ruskoj Dumi ili nekim prijateljskim zemljama, i video sam svuda da mnogo bolje razumeju šta se kod nas dešava. Naravno, ne mogu odmah sve da prihvate ali kao što smo se u UN i Savetu bezbednosti izborili da niko ne može nazvati srpski narod genocidnim, tako ćemo se vrlo brzo izboriti i u EU jer i tu sada imamo ozbiljne konekcije”, uveren je Stevandić.

Srbofobna linija se polako kruni

Ta ostrašćena linija, koja je srbofobna i primitivna polako se kruni ali što se više kruni i što je više neuspešna ona je, upozorava predsednik parlamenta Srpske, sve agresivnija i stvara sve veći utisak a on je više rezultat njihovog vlastitog besa nego nečeg što deluje na Srpsku.
Datum rođenja i čoveka i države ili entiteta se ne može promeniti jer tog dana su srpski odbornici digli ruke i glasali za osnivanje Srpske - ne može se menjati taj trenutak rasporeda među zvezdama zato što se nekom ne sviđa što je to 9. januara, primećuje Stevandić:
“U šali kažem da bismo mi Srbi slavili taj dan da se to desilo i na katolički Božić ili na Bajram ili Ramazan. Sad zamislite koliko je ludilo ili opsesija kad vam neko pokušava reći da je neustavno to što ste vi tog dana digli ruke. Iluzorno je da bi se to moglo prihvatiti."
© Tanjug / FOTO SRNAPredsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić
Predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić

Dan Srpske sačuvao pravni legitimitet

S druge strane, decidan je naš sagovornik, zakon o 9.januaru Ustavni sud BiH je stavljao van snage ali mimo toga postoje odluke Vlade kad se nešto slavi i to nikad nije stavljeno van snage.
“Važno je reći da je 9.januar sačuvao pravni legitimitet, bilo da smo ga slavili u vreme kad su dolazili i kucali se šampanjem ruski i američki ambasador, Zlatko Lagumdžija, muftije, biskupi, pa posle toga kad su hteli da izazovu krizu i da ga ukinu, kasnije su dolazili oni koji imaju poštovanje, ali on je uvek imao pravno pokriće, bilo u zakonu ili u odluci Vlade RS”, precizira naš sagovornik.
On dodaje da su tako i s pravne strane sve primedbe više rezultat ostrašćenosti ili nerazumevanja, dok je sa etičkog aspekta datum rođenja svetinja – a u kolevku se nijednom narodu nikad nije diralo.

Američki avioni neće nadletati Srpsku

Stevandić komentariše i najavu da će uoči Dana Srpske tri američka lovca nadletati teritoriju BiH.
“To je možda malo veća čaša vode ili bokal ali nema poplave koja će nas ustrašiti. I te epizode s avionima su završene: ako se neko ne seća, prvi F-16 koji je oboren oborili su Srbi 1994, prvi “miraž” oboren je 1995…”
Kao dokaz da je to vreme prošlo, Stevandić navodi činjenicu da je naknadno stiglo preciziranje da će pomenuti američki avioni danas nadletati Brčko i Tuzlu – što znači da neće nadletati Srpsku – dakle, i oni su se malo korigovali.
S druge strane, podseća, sudovi u BiH su presudili da su pripadnici snaga BiH koji neguju tradiciju puka RS a koji su prošli 9.januar slavili Dan Srpske u uniformi oslobođeni i ti postupci su obustavljeni.
“To je pozivnica da svi dođu kako žele da zajedno proslavimo praznik. Važno je i da RS nikad veći broj čestitki nije dobila – iz Evrope, Amerike, sa svih meridijana”, kaže Stevandić i posebno izdvaja čestitku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
On na kraju kaže da u Srpsku stižu na proslavu, između ostalog, delegacija Skupštine Srbije na čelu sa Vladimirom Orlićem, brojni ministri Vlade Srbije, kao i predstavnici Srba iz okruženja uključujući Crnu Goru.
“Ulazimo u 33. godinu postojanja, postojani smo, složni a pokazali smo čitavom svetu da kad smo zajedno nema sile koja može da nas ugrozi. Sve to činimo s osmehom i demokratski i to me najviše raduje”, zaključuje Stevandić.
Počelo obeležavanje Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
REGION
Dodik: Dan Republike obeležavamo jači, stabilniji i institucionalno sređeniji
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala