- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lider DNR: Oslobodićemo Odesu i Nikolajev

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaZastave Donjecke Narodne Republike
Zastave Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
Grešku da Odesa i Nikolajev pripadnu Ukrajini treba ispraviti, ove ruske gradove treba osloboditi, izjavio je Sputnjiku lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Odesa je grad koji je osnovala Katarina Velika 1794. godine. Na njen zahtev se pojavio taj grad. Da li je to ruski grad? Naravno da je ruski“, rekao je on.
Pušilin je podsetio da su teritorije Nikolajevske oblasti dobijene tokom rusko-turskih ratova od Krimskog kanata, bivšeg vazala Osmanskog carstva.
Prema rečima lidera DNR-a, predsednik Rusije Vladimir Putin je o tome već govorio.
„Ako su ranije napravljene greške, ako to priznamo, ako to vidimo, onda bi ti gradovi trebali biti oslobođeni, to je moje duboko uverenje“, dodao je Pušilin.
Krajem decembra je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao Odesu, Dnjepropetrovsk, Harkov, Nikolajev i Kijev ruskim gradovima, kao i mnoge druge koji su privremeno okupirani.
„Svi su oni još uvek markirani žuto-plavom bojom na kartama i tabletima“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li su mogući pregovori 2024. godine zbog iscrpljivanja zaliha i zbog toga što kolektivni Zapad gura Ukrajinu na pregovore.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala