- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dani Aleksandrinskog pozorišta počinju u utorak u Banjaluci

pozorište - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
U Banjaluci 9. januara, na Dan Republike Srpske, počinju Dani Aleksandrinskog pozorišta.
Ova manifestacija se po drugi put održava u Srpskoj. Pre godinu dana Rusko nacionalno dramsko pozorište (Aleksandrinsko pozorište) prvi put je gostovalo u Banjaluci, a na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske prikazana je predstava „Želim da živim!“.
„Za 9. januar 2024. na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske planirana je predstava „Evgenije Onjegin. Poglavlja iz romana“. Monodrama u izvođenju narodnog umetnika Rusije i dobitnika brojnih državnih nagrada SSSR-a i Rusije Petra Semaka nastala je prema jednom od najznačajnijih dela ruske književnosti - romanu u stihovima Aleksandra Sergejeviča Puškina „Evgenije Onjegin“. Onjeginov život na selu, njegovo upoznavanje sa svetom imanja Larinovih, odnos prema Tatjaninoj ljubavi, dvoboj sa Lenskim - događaji su kojima se bavi dramski komad. Režiser predstave je priznati majstor žanra monodrame narodni umetnik Rusije i glumac Aleksandrinskog pozorišta Igor Volkov“, navodi se u saopštenju.
U okviru kreativnog i edukativnog programa Dana Aleksandrinskog pozorišta u Republici Srpskoj Petar Semak će održati i radionicu za studente Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.
Projekat „Dani Aleksandrinskog pozorišta“ realizuje se uz podršku Predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
„Dani Aleksandrinskog pozorišta u Banjaluci otvaraju ciklus naših inostranih gostovanja u 2024. godini i već postaju dobra tradicija za nacionalna pozorišta Rusije i Republike Srpske. Kreativni i edukativni program naše saradnje u 2023. godini već je obuhvatio niz uspešno realizovanih projekata, među kojima je gostovanje Aleksandrinke u Banjaluci i održavanje izložbe „Odabrane slike ruske scene” u januaru, međunarodno gostovanje obrazovnog projekta „Nacionalna pozorišna škola“ u martu, učešće delegacije na čelu sa direktorkom Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijanom Grbić na Ruskoj kreativnoj nedelji na našem Dalekom istoku u maju, pa na Međunarodnom kulturnom forumu, odnosno Forumu ujedinjenih kultura u Sankt Peterburgu u novembru. Naše zajedničko stvaralačko kretanje jednih prema drugima nastaviće se i ove godine. Narodno pozorište Republike Srpske pozvano je da učestvuje na 15. Međunarodnom pozorišnom festivalu „Aleksandrinski“ u jesen 2024. godine u Sankt Peterburgu“, istakao je direktor Aleksandrinskog pozorišta Sergej Emeljanov.
U saopštenju se kaže da će u okviru poslovnog programa Dana Aleksandrinskog pozorišta u Republici Srpskoj biti upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji između Aleksandrinskog pozorišta i Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala