- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Najveći štrajk u istoriji Nemačke - sedam dana potpune blokade, oglasio se vicekancelar /video/

© AP Photo / Joerg Carstensen/dpa via APŠtrajk u Nemačkoj
Štrajk u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
Nemački poljoprivrednici blokirali su ulaze na auto-puteve, prvog dana protesta protiv planova vlade za ukidanje poljoprivrednih subvencija. Protestu su se priključili vozači kamiona i zaposleni u železnici zbog niskih plata i visokih putarina. Vicekancelar Robert Habek izjavio je da su protest preuzele ekstremne snage i pozvao na zaštitu demokratije.
Poljoprivrednici, koji planiraju da nedelju dana protestuju protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta, žele da potpuno parališu saobraćaj.
Na drumovima su hiljade traktora, na protestu koji nemački poljoprivrednici karakterišu kao najveći u istoriji.
Nemačka policija prijavila je proteste u skoro svim saveznim državama.
U Rajni-Platinat blokirani su autoputevi oko Majnca, a očekuje se da će se veliki broj traktora okupiti u Alcaju i odetle krenuti ka Majncu, prenosi nemački Špigel.
U saveznoj državi Sarlandu konvoji traktora izazvali su poremećaj saobraćaja, posebno na severu te države, a u Severnoj Rajni-Vestfaliji policija je zatvorila raskrsnicu na putu zbog prekida u saobraćaju koji su izazvali traktori.
U Bremenu se očekuje dolazak do 2.000 vozila, u Diseldorfu šest skupova sa traktorima i jedan sa kamionima, dok je Hamburg unapred upozorio na haos u saobraćaju, navodi Špigel.

Blokiran saobraćaj u centru Berlina

Policija u Berlinu dala je ranu procenu veličine demonstracija poljoprivrednika duž jedne od glavnih berlinskih saobraćajnica.
Do ponedeljka u 10 sati, policija je saopštila da je izbrojala 566 traktora, kamiona, automobila, kombija i prikolica, a još 550 ljudi je, kako se navodi, pešačilo ulicom 17. juna, između Brandenburške kapije i čuvenog gradskog Stuba pobede, prenosi Dojče vele.
Taj deo grada je, kako navodi reporter Dojče velea, "paralizovan".
Protest se očekuje i u Kelnu.
Prvi traktori su stigli i do aerodroma u Mešede-Šurenu Hohsauerlandu, a poljoprivrednici blokiraju pistu traktorima.
U Hesenu je konvoj od oko 200 traktora krenuo iz Veteraua ka Visbadenu, u Saksoniji-Anhaltu došlo je do prekida saobraćaja, a u Saksoniji su se poljoprivrednici okupili na brojnim raskrsnicama oko Lajpciga.
Traktori su nenajavljeno pola sata blokirali oba ulaza na autoput kod okruga Frauenaurah u Erlagenu, a prema navodima policije, na put kod Selba bačeni su slama, stajsko đubrivo i silaža.

Obustavljen rad u fabrici Folksvagena

U fabrici Folksvagena u Emdenu, u istočnoj Friziji, danas je obustavljen rad zbog protesta nemačkih poljoprivrednika, izjavila je portparolka kompanije.
"Proizvodnja je danas u zastoju", rekla je ona, dodavši da zaposleni ne dolaze na posao, prenosi Tanjug pisanje Bilda.
Očekuje se da će proizvodnja električnih automobila biti ponovo pokrenuta tek sledeće nedelje.
Poljoprivrednici su najavili da će blokirati glavne saobraćajne i logističke rute do ponedeljka sledeće nedelje i upozorili da će ukidanje poreskih olakšica oterati farme iz poslovanja, navodi Rojters.
Kako je ranije objavio Dojče vele, očekuje se da danas neće biti dela Nemačke koji će normalno funcionisati.
Vlasti su pozvale građane da danas više koriste šinski prevoz i odustanu od vožnje automobila, a poslodavci su poručili zaposlenima da rade od kuće gde je moguće, dok će škole pravdati izostanke deci.
Koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, prošlog meseca je napravila plan koji podrazumeva ukidanje oslobađanja od poreza na poljoprivredna vozila i poreskih olakšica na dizel.
Ti predlozi su deo paketa za popunjavanje praznine od 17 milijardi evra u budžetu za 2024. godinu.
Nemačka vlada je u četvrtak delimično popustila u svojim planovima i rekla da će oslobađanje od poreza na vozila biti zadržano i da će postepeno vraćati subvencije za gorivo, ali je udruženje nemačkih poljoprivrednika insistiralo na potpunom poništenju planova i poručilo da će nastaviti sa "nedeljom akcije", koja danas počinje.

Vicekancelar Habek: Zaštitimo demokratiju, kruže pozivi na puč

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da su protest preuzele ekstremne snage. Agencija DPA prenela je da je on pozvao na zaštitu demokratije.
„Kruže pozivi sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, nacionalistički simboli se otvoreno prikazuju“, poručio je Habek u video objavljenom na društvenim mrežama.
Dodao je da postaje jasno da je poslednjih godina nešto počelo da ograničava zakonit demokratski protest i slobodu izražavanja, preneo je „Jahu njuz“.
Portparol nemačke vlade je ranije danas izjavio da vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika.
U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova", rekao je portparol na konferenciji za medije.
Dodao je da je vlada ta koja "na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima".
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala