- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Promenjena odluka: Američki lovci leteće iznad Brčkog i Tuzle, ne i iznad Srpske

© AP Photo / Vadim Ghirda F-16
 F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
Ambasada SAD u Sarajevu objavila je detalje preleta dva američka lovca F-16 iznad BiH, precizirajući da će oni leteti iznad Brčkog i Tuzle. Prvobitno je najavljeno da će tri lovca preletati Republiku Srpsku uoči proslave njenog praznika.
Američka ambasada u Sarajevu precizira da će “borbeni sokolovi" Američkog vazduhoplovstva izvesti bilateralnu kopneno-vazdušnu vežbu sa JTAK timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i i Oružanih snaga BiH na području Tuzle i Brčkog danas u popodnevnim satima.
Letovi će biti izvedeni u vreme kada počinje Svečana akademija povodom 9. januara, Dana Republike Srpske u Banjaluci i drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.
“Ova bilateralna obuka sprovodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dve vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dejtonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcepljenje, te da će delovati ukoliko neko pokuša da promeni ovaj osnovni element Dejtona", naveli su iz američke Ambasade u BiH.
Napominju da se ova obuka sprovodi u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmeni taktike, operativnih metoda i procedura sa OSBiH.
“Ovu misiju podržavaće i letelica KC-135 Stratotanker koja će obezbediti dopunu goriva u vazduhu za letilice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno se vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja naše zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima. Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti“, navodi se u saopštenu.
Američke letelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmeštanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projektuju snagu bilo gde u najkraćem mogućem roku i da deluju zajedno sa saveznicima i partnerima.
“JTAKtimovi sastoje se od posebno obučenih pripadnika koji usmeravaju dejstvo borbenih letelica koje pružaju blisku vazdušnu podršku. JTAC timovi su ključna veza između vojnih jedinica na terenu i u vazduhu. JTAC timovi se koriste kao kopnena prethodnica za usmeravanje delovanja vojnih letelica koje deluju kao podrška kopnenim snagama. JTAC timovi Evropske komande Američkih specijalnih snaga ključni su taktički timovi koji pružaju podršku konvencionalnim jedinicama, uključujući jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku. Njihove veštine i jedinstvena obuka čine ih višestruko delotvornim”, navodi se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala