- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Spasavanje zarobljenih u pećini u Sloveniji može da potraje danima

© Tanjug / STA / ROSANA RIJAVECSlovenija - Križna jama
Slovenija - Križna jama  - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Slovenačka Pećinska spasilačka služba saopštila je da bi akcija spasavanja pet osoba zarobljenih u Križnoj jami mogla da potraje nekoliko dana, u zavisnosti od porasta nivoa vode u toj pećini, ali da je ronilački tim ugroženima preko noći dostavio najneophodnije zalihe.
"Sačekaćemo povoljan trenutak da vodostaj padne toliko da bi bilo bezbedno da se vrate iz pećine. Očekujemo da će voda možda početi da opada tokom noći, ali pad neće biti brz kao porast“, rekao je na konferenciji za novinare Valter Zakrajšek, šef intervencije Pećinske spasilačke službe.
Budući da rukavci dolaze i iz susedne Hrvatske, gde još uvek pada kiša, nije sasvim jasno kada će se voda dovoljno povući da spase zarobljene. Nadležni ne mogu da organizuju spasavanje ronilačkom opremom zbog neiskustva zarobljenih članova porodice, prenosi RTV SLO.
Šef tehničkog ronilačkog tima Damir Podnar dodao je da je situacija sa vodostajem veoma neizvesna, ali da će tim u svakom slučaju doći do zarobljenih ljudi, bilo sa novim zalihama hrane ili spasilačkim čamcem.
Pet osoba ostalo je zarobljeno u Križnoj jami, svetski poznatoj vodenoj kraškoj pećini u Sloveniji, nakon obilnih padavina u subotu poslepodne.Oni su, kako se navodi, bezbedni i nepovređeni.
Reč je o tri člana jedne porodice i dva vodiča koji su ostali zarobljeni kada je nivo vode zbog kiše porastao dok su se nalazili u jami, navodi STA.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala