- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh: Savest kod čoveka - glavni dokaz postojanja Boga

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRuski patrijarh Kiril
Ruski patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Ljudska savest je najveći dokaz postojanja Boga, a glas savesti se poklapa sa Božjim zapovestima, smatra patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
"Savest od Boga je najjači dokaz da Bog postoji. Ponekad nam se čini da je savest rezultat ljudskog razvoja, da se formira pod uticajem spoljnih faktora, kulture, obrazovanja i tako dalje. To nije tačno. Šta je dobro, dobro je za sve - i za obrazovane i za neobrazovane. Savest se pokrene u čoveku kada prekrši zapovesti Božije, a da ih i ne zna", istakao je patrijarh, prenosi televizija „Rusija 1“.
Prema njegovim rečima, unutrašnji glas u čoveku, a to je savest, tačno se poklapa sa božjim zapovestima, i „ovog glasa ne bi bilo da ne postoji Bog“. Istovremeno, poglavar Ruske pravoslavne crkve je priznao da je savest „krhka struktura“.
„Može da se uništi, oslabi, može se stvoriti sistem pseudovrednosti u kojem savest počinje da razmišlja ovako: „Generalno, ovo i nije tako loše”. Tako čovek gubi sposobnost da zaista razlikuje dobro od zla, a to je najstrašnije… Daj Bože da glas savesti nikada ne nestane, i da se brinemo o ovom dragocenom instrumentu, koji – bez obzira koliko se često molimo ili ne molimo, idemo u crkvu ili ne – pomaže nam da ne izgubimo vezu sa Tvorcem“, dodao je patrijarh.
Govoreći o tradicionalnim vrednostima, napomenuo je da su to „večne vrednosti koje je Bog ugradio u samu prirodu čoveka“. Prema njegovim rečima, primena ovih vrednosti u životu pomaže čoveku da postane istinski srećan. "Tradicionalna vrednost je ono što je pripadalo istoriji, ono što pripada istoriji i ono što ćemo sresti u budućnosti. Ove vrednosti će pratiti čovečanstvo, po svemu sudeći, do kraja ovoga sveta", smatra patrijarh.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala