- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh: Mi smo stub Pravoslavlja, imamo veliku snagu

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaMoskva panorama
Moskva panorama - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Rusija je danas akumulirala značajne duhovne snage i postala oslonac pravoslavlja širom sveta, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.
"Rusija je zaista skupila snagu - materijalnu, intelektualnu, naučnu, vojnu. Veliku snage. Rusija je nesumnjivo dobila duhovnu snagu, postala je oslonac pravoslavlja širom sveta. Naša Crkva ne igra samo neku kulturnu ulogu i nalazi se van polja javnog života, tamo, na periferiji, u službi penzionera. Ona je u centru života ljudi“, rekao je patrijarh, prenosi „Rusija 1“.
On je napomenuo da je Ruska pravoslavna crkva dugo doprinosila razvoju dobrih i bratskih odnosa između ruske države i zemalja pravoslavnog i arapskog sveta. Takođe igra važnu ulogu u očuvanju duhovnog jedinstva Pravoslavlja u celini.
Prema rečima patrijarha, raskolničke procese koji se odvijaju u Ukrajini pokrenuli su, ne samo neprijatelji Rusije, već i neprijatelji Pravoslavlja. Reč je, između ostalog, o pokušajima da se Ruska pravoslavna crkva „otrgne“ od drugih pomesnih pravoslavnih crkava. Prema rečima poglavara RPC, ako se to dogodi, to će pre svega oslabiti te crkve.
"Božjom milošću, većina pravoslavnih poglavara su mudri ljudi i ne podležu ovakvoj vrsti pritiska. Iako se taj pritisak vrši i neki se povlače. Jedan broj poglavara crkava se hrabro opire tome", dodao je prvojerarh Ruske pravoslavne crkve.
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala