- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Božanskim nadahnućem Sveti Sava je činio čuda: Važno je da se setimo ko smo

© Sputnik / Lola ĐorđevićKopija freske iz manastira Mileševe na kojoj je predstavljen Sveti Sava
Kopija freske iz manastira Mileševe na kojoj je predstavljen Sveti Sava  - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Radi se na tome da nam se izbriše rodni, nacionalni, duhovni i svaki drugi identitet. Zato je važno da se setimo ko smo, odakle potičemo, a Sveti Sava je alfa i omega srpskog naroda. On je oformio državu Srbiju i sačinio identitet srpskog naroda.
Ovim rečima dramaturg Ivana Dimić ističe značaj rada na predstavi „U ime oca i sina“ Milovana Vitezovića u režiji Milana Karadžića, koja će premijerno biti izvedena 27. januara, na Dan Svetog Save, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Istaknuti srpski književnik Milovan Vitezović (1944-2022), posle dugogodišnjeg bavljenja ovom temom, napisao je za Narodno pozorište u Beogradu komad „U ime oca i sina“ o životu Stefana Nemanje i Rastka Nemanjića.
Dimić ističe da je u pitanju „gromadno dramsko delo sa fantastičnim scenama kojima Vitezović ide kroz celu istoriju Nemanjića“, a oni su odabrali da na sceni prikažu poslednju četvrtinu:
„Milan Karadžić je pre 30 godina režirao početak Vitezovićevog dela, o odrastanju Rastka Nemanjića sve do trenutka kada se zamonašio. Sada radimo period od njegovog zamonašenja pa do smrti“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorišteMilan Karadžić i Ivana Dimić na probi drame Milovana Vitezovića u Narodnom pozorištu
Milan Karadžić i Ivana Dimić počeli probe drame Milovana Vitezovića u Narodnom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Milan Karadžić i Ivana Dimić na probi drame Milovana Vitezovića u Narodnom pozorištu

Moć Svetog Save dolazi iz njegove vere

Dimić, koja je uradila adaptaciju, kaže da je reditelju naročito stalo da napravi živu dramsku predstavu:
„Ali kada imate takvu gromadu, čoveka koji je napravio državu, zakone, obezbedio autokefalnost srpskoj crkvi, gradio škole i bolnice, mirio braću, bavio se diplomatijom... Teško je poverovati da je bio živ čovek. Goran Šušljik će morati da iznese taj lik tako da mi shvatimo da postoji mladi vladar, princ, koji se svega odrekne. Pozovite bilo koga danas da se odrekne svog bogatstva i da bos ode u Hilandar kako bi postao monah. Kada vi iz bilo kog vremena to posmatrate, vidite dramatičnu promenu u čoveku“.
Važno je, naglašava Sputnjikova sagovornica, da se vidi da moć Svetog Save dolazi iz njegove vere u Hrista:
„To od boga dolazi. Zna da Nomokanon treba da prevede u Zakonopravilo, da država ne može da postoji bez zakona, da moraju da se podignu bolnice i škole, diže ceo civilizacijski nivo srpskog naroda i tako mi počinjemo da postojimo i imamo identitet. Ako je vera jaka, on dobija neverovatnu snagu i može da čini čuda. Božanskim nadahnućem. Cela dramska priča nam prikazuje jedan čudesan lik, ali to je jako teško scenski prikazati“.
U fokusu cele autorske i glumačke ekipe je jezik kojim je Vitezović pisao:
„To je jezik jako finog tkanja i nadamo se da će publika imati utisak povišenog poezijskog tona kao i da će taj starinski način u govoru doprineti atmosferi da možemo kao gledaoci imati osećaj da se nalazimo u vreme nemanjićke države“.

Važno je da znamo svoje korene

Dimić naglašava da je Srbija u vreme Nemanjića bila velika i moćna država i da je važno da se podsetimo istorije.
„Pošto je 21. vek radi se na tome da ljudska vrsta nestane i postoji samo sajber svet. To se radi sistematski i zato je važno za jedan narod da zna šta su mu koreni i odakle potiče. Mi kao srppska artiljerija u Prvom svetskom ratu ili podbacujemo ili prebacujemo - ili imamo kompleks inferiornosti ili superiornosti – 'mi Srbi smo najbolji od svih naroda ili mi Srbi ništa ne valjamo'. A mi imami fascinantnu istoriju i pravimo predstavu koja nas uči tome ko smo“.
Stefana Nemanju igra Miki Krstović, Stefana Prvovenčanog Boris Pingović, čelnika vojnog Nebojša Kundačina, kralja Vukana Vladan Gajović, Vukanovu ženu Katalinu Zlatija Ivanović, ženu Stefana Prvovenčanog, Jevdokiju, Bojana Stefanović, monahinju Anu Romanovu Suzana Petričević, Jefimiju balerina Iva Ignjatović...
Manastir Svetog Nikole, prva zadužbina Stefana Nemanje  - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2023
KULTURA
Put do srca stare Srbije: Mesto odakle je Stefan Nemanja započeo veliku istorijsku misiju
Predstava Derviš i smrt u Narodnom pozorištu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
KULTURA
Petnaest godina predstave „Derviš i smrt“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala