Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU pozdravila odluke Beograda i Prištine o registarskim tablicama

© AP Photo / Boris GrdanoskiŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je danas odluke Beograda i Prištine o registarskim tablicama, kojima je omogućeno ukidanje režima nalepnica i slobodno kretanje vozila.
"EU pozdravlja odluke Kosova i Srbije da formalno priznaju međusobne registarske tablice vozila i potpuno ukinu režim nalepnica", naveo je Borelj, a saopštila Evropska služba za spoljne poslove.
Borelj je ocenio da ova odluka predstavlja pozitivan korak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i u prethodnim obavezama iz dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.
"Ona pokazuje da je moguće postizanje napretka u unapređenju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i potkrepljuje važnost nastavka rada u okviru Dijaloga uz posredovanje EU“, poručio je Borelj u saopštenju.
Takođe, kako je istakao, ova odluka predstavlja korak u pravom smeru u pravcu bolje regionalne i evropske integracije Zapadnog Balkana, od čega imaju korist građani regiona.
Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je 4. januara odluku o prestanku režima postavljanja stikera na automobile sa srpskim registarskim tablicama, pošto je prethodno Vlada Srbije odlučila da od 1. januara bude omogućena sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije.
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
SRBIJA
Stupila na snagu odluka Prištine o uklanjanju nalepnica na vozilima srpskih tablica
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala